ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2019Bod programu:44/5
Věc:Ocenění města
Důvod předložení:

Návrh na udělení Ceny statutárního města Opavy.

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:vedením města dne 21. 5. 2019
v kulturní komisi dne 27. 5. 2019
RMO dne 29. 5. 2019
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

udělení Ceny statutárního města Opavy paní ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░ , 798 41 Kostelec na Hané za obětavé celoživotní propagování díla a osobnosti básníka Petra Bezruče

b)

přiznání finanční odměny paní ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ dle předloženého návrhu

Důvodová zpráva

Dne  15. 5. 2019 obdržel odbor KPRM žádost manželů ░░░░ ░░░ o mimořádné udělení Ceny Petra Bezruče  v roce 2019 paní ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , obětavé celoživotní propagátorce díla i osobnosti básníka Petra Bezruče. Paní ░░░░ ░░ letos slaví 90 let, žádost je v příloze.

Cena Petra Bezruče se dle našich Zásad ocenění a poct schválených ZMO dne 20. 2. 2017 (dále jen Zásady) uděluje co dva roky. Udělení ocenění předchází výzva v Hlásce a na webových stránkách města. Takto dle Zásad byla udělena cena naposled v roce 2018, další Cena Petra Bezruče by tedy měla být udělena v roce 2020. Vzhledem k životnímu jubileu paní ░░░░ ░░░ by bylo však vhodné ocenění udělit letos.

Zásady umožňují udělit další typ ocenění, a to Cenu města nebo Medaili města. Žádost byla projednána vedením města a následně v kulturní komisi města a doporučení zní udělení Ceny statutárního města Opavy v letošním roce s tím, že není vyloučena možnost udělení Ceny Petra Bezruče v roce příštím. Cena města je spjata s odměnou ve výši 25.000,00 Kč a měla by být udělena při příležitosti slavnostního zahájení festivalu Bezručova Opava v září tohoto roku.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh na udělení ceny