ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2019Bod programu:40/5
Věc:Seniorcentrum Opava, p. o. - Penzion IV.
Důvod předložení:
Zpracovatel:Bc. Iva Paletová, vedoucí odboru sociálních věcí
Předkládá:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 29.05.2019
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Dodatek zřizovací listiny Seniorcentra Opava, p.o.

2. souhlasí

aby ředitel Seniorcentra Opava, p.o. vypsal výběrového řízení na pořízení kuchyňských linek pro 16 bytových jednotek pořízených z dotace do maximální výše 2 mil. Kč bez DPH. Veřejná zakázka musí být vyhlášená v souladu s platným Zadávacím řádem zřizovatele pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro kulturní příspěvkové organizace, poskytovatele sociálních služeb a Městské lesy

3. ukládá

řediteli Seniorcentra Opava, p.o. zpracování pravidel pro přijímání klientů do bytových jednotek a bezbariérových bytů v termínu do 30. 6. 2019

Důvodová zpráva

Statutární město Opava získalo dotační titul k realizaci výstavby nového bytového domu pro seniory v lokalitě sídlištní zástavby v Kateřinkách.

Bytový dům je navržen s 52 malometrážními bytovými jednotkami určenými především pro bydlení pro seniory či znevýhodněné občany. Bytový dům obsahuje také společenskou místnost a ošetřovnu lékaře. Bytový dům bude obsahovat 16 bezbariérových bytů dle podmínek poskytovatele dotace a 36 malometrážních bytů, jejíž výstavba nebude nárokována k proplacení z dotace, protože nebudou odpovídat plně bezbariérovému řešení.

 

Do projektu by se mělo zahrnout i vybavení, které je spojené se stavbou a to:

Bariérové byty:

-           Dvě vestavěné skříně

-           Kuchyňská linka (pouze pro elektrické spotřebiče):

  • Sklokeramická varná deska a trouba
  • Kuchyňský dřez
  • Horní skříňka a spodní skříňka
  • Prostor pro ledničku
  • Stavební připravenost vč. prostoru pro myčku

 

Bezbariérové byty:

Z důvodu dodržení vyhlášky č. 398/2009 Sb. a po konzultaci s bývalým ředitelem Seniorcentra Ing. Michalem Jedličkou a vedením města nebudou byty vybaveny kuchyňskou linkou, skříní a předsíňovou skříní. Byt bude stavebně připraven pro budoucí vybavení kuchyně a dovybaven bude dle konkrétního klienta (budoucího nájemce) a to ze zdrojů Seniorcentra (kuchyňská linka) v co nejkratším termínu po kolaudaci, tak aby byla splněna podmínka dotace, tj. obsazení bytu nejpozději do 3 měsíců od dokončení stavby a možnosti jejího užívání. Další vnitřní vybavení si zajistí klient na své náklady.

Udržitelnost projektu je stanovena na 20 let ode dne dokončení stavby a její schopnosti užívání. Nájemní smlouva k podporovanému bytu s osobou z cílové skupiny musí být uzavřena nejpozději do 3 měsíců ode dne, kdy byla stavba podporovaných bytů dokončena a schopna užívání. Z tohoto důvodu je nutné v dostatečném předstihu zajistit pořadník osob cílové skupiny.

Dále je nutné zpracovat návrh nájemní smlouvy pro podporované byty v souladu s podmínkami programu.

Zřizovací listina je rozšířena o pozemek, na kterém je umístěna stavba a o pozemky v zadní části traktu, která tvoří vnitroblok domu. V této části budou provedeny sadové úpravy, včetně venkovního mobiliáře (lavičky, koše). Zadní trakt bude využíván obyvateli domu k odpočinku. Seniorcentru tyto pozemky budou svěřeny do správy s tím, že je bude udržovat.

Je rovněž nezbytné zpracovat pravidla pro přijímání klientů do bytových jednotek, včetně pravidel pro přijímání klientů do bezbariérových bytů a v návaznosti na jejich schválení sestavit pořadník žadatelů.

Přílohy:
Příloha č.1: Dodatek zřizovací listiny
Příloha č.2: Příloha Zřizovací listiny příspěvkové organizace Seniorcentrum Opava, p.o.
Příloha č.3: Situační plán - Penzion IV.
Příloha č.4: Zřizovací listina
Příloha č.5: Příloha Zřizovací listiny