ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2019Bod programu:41/5
Věc:Slezský fotbalový club Opava a.s. (poznámka: tento materiál bude projednáván od 13:30 hodin)
Důvod předložení:
Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor a místopředseda představenstva SFC Opava a.s.
Projednáno v RMO:Představenstvo SFC Opava a.s.
Dozorčí rada SFC Opava a.s.
16. RMO dne 29. 5. 2019
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

finanční plán společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912 (dále jen "společnost Slezský fotbalový club Opava"), pro soutěžní ročník 2019/2020, který je přílohou č. 1 tohoto materiálu

2. schvaluje

účast A-družstva mužů společnosti Slezský fotbalový club Opava v nejvyšší fotbalové soutěži v České republice (FORTUNA:LIGA) v soutěžním ročníku 2019/2020

3. schvaluje

nové znění stanov společnosti Slezský fotbalový club Opava, které je přílohou č. 3 tohoto materiálu

4. bere na vědomí

vzorové znění smlouvy o výkonu funkce člena představenstva společnosti Slezský fotbalový club Opava, které je přílohou č. 4 tohoto materiálu, a vzorové znění smlouvy o výkonu funkce člena dozorčí rady společnosti Slezský fotbalový club Opava, které je přílohou č. 5 tohoto materiálu  

5. ukládá

zástupci města delegovanému na valnou hromadu společnosti Slezský fotbalový club Opava, aby na valné hromadě vykonával akcionářská práva města v souladu s výše uvedenými usneseními zastupitelstva města

Důvodová zpráva

Zastupitelstvo města na svém 3. zasedání dne 22. 2. 2019 přijalo usnesení č. 66/3/ZM/19 v tomto znění:

 

Zastupitelstvo města

1. schvaluje

uzavření smlouvy o poskytnutí dobrovolného příplatku mimo základní kapitál (PID: MMOPP00HXM3N) mezi statutárním městem Opava (dále jen "Město") a společností Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912 (dále jen "Společnost"), na jejímž základě se Město zaváže poskytnout Společnosti bezhotovostním převodem na její bankovní účet do 10 dnů ode dne uveřejnění této smlouvy v registru smluv peněžní částku ve výši 24.000.000,- Kč a Společnost se zaváže tuto peněžní částku neprodleně použít na svoji provozní činnost a řádně a včas splnit i následující povinnosti:

a)  splnit Finanční plán, který je přílohou č. 3 tohoto materiálu,

b)  splnit doporučení dle zprávy z due diligence, která je přílohou č. 1 tohoto materiálu s přihlédnutím k "Manuálu pro zvýšení transparentnosti municipálních obchodních společností"

c)  za účelem splnění povinností dle písm. a) a b) tohoto usnesení ustanovit erudovaného krizového manažera,

d) Společnost přitom ve smlouvě výslovně vezme na vědomí, že v případě vymožení pohledávky vůči generálnímu partnerovi vrátí příplatek ve výši odpovídající vymožené částce.

e) Rozpočtové opatření č. 2019/Z/1

            ve financování - odbor finanční a rozpočtový

            Zapojení zůstatku ZBU  

           (0000,8115,00000120,0020,0000000000000)       +       24.000.000,00 Kč

           ve výdajích - odbor majetku města, samostatné pracoviště

           Slezský fotbalový club a.s. - příplatek k základnímu kapitálu      

           (3412,6202,00000120,0050,0000355000000)       +      24.000.000,00 Kč

 

2. ukládá

1. primátoru města

1.1. zajistit hloubkovou veřejnosprávní kontrolu hospodaření Slezský FC Opava, z.s. za období 2016, 2017, 2018

Termín: 6.3.2019

 

3. pověřuje

Finanční výbor ZMO dle § 119/2b) zákona o obcích, aby se aktivně zapojil a svými členy rozšířil kontrolní skupiny zajišťující hloubkovou finanční kontrolu Slezského FC Opava, z.s. a o výsledcích informoval ZMO na nejbližším řádném jednání po provedení a uzavření kontrolních procesů

 

4. ukládá

představenstvu a dozorčí radě SFC Opava a.s. předkládat čtvrtletně zprávu o činnosti a hospodaření obchodní společnosti SFC Opava a.s. zastupitelstvu města

Termín: ZMO (čtvrtletně)

 

 

 

Podávám Vám tímto zprávu k plnění jednotlivých částí usnesení:

 

ad 1a) Splnit Finanční plán, který byl přílohou č. 3 materiálu z 22. 2. 2019.

Finanční plán, který byl přílohou materiálu z 22. 2. 2019 je průběžně plněn. V rámci tohoto materiálu Vám předkládám Finanční plán pro sezónu 2019/2020 (příloha č. 1). Finanční plán byl sestaven tak, aby byl vyrovnaný. Součástí tohoto plánu je seznam reklamních partnerů (příloha č. 2).   

 

ad 1b) Splnit doporučení dle zprávy z due diligence, která byla přílohou č. 1 materiálu z 22. 2. 2019 s přihlédnutím k "Manuálu pro zvýšení transparentnosti municipálních obchodních společností".

V souladu s doporučením dle zprávy z due diligence bylo připraveno nové znění stanov společnosti (příloha č. 3) a nově byly vyhotoveny smlouvy o výkonu funkce členů představenstva (dále jen PAS) a dozorčí rady (dále jen DR) (vzorové smlouvy viz příloha č. 4 a 5). Byl vypracován standardní vnitřní předpis pro řízení fakturace (přílohy č. 6-8). Další doporučení jsou průběžně plněny. 

 

ad 1c) Za účelem splnění povinností dle písm. a) a b) daného usnesení ustanovit erudovaného krizového manažera.

Představenstvo a dozorčí rada společnosti oslovily několik vhodných osob a po vzájemné dohodě představenstvo schválilo uzavření smlouvy s panem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ (příloha č. 9).  Více informací Vám sdělím v rámci úvodního slova předkladatele.

 

ad 1d) Společnost přitom ve smlouvě výslovně vezme na vědomí, že v případě vymožení pohledávky vůči generálnímu partnerovi vrátí příplatek ve výši odpovídající vymožené částce.

V příloze č. 10 je vložena Smlouva o poskytnutí dobrovolného příplatku mimo základní kapitál (PID: MMOPP00HXM3N) uzavřená mezi statutárním městem Opava a společností Slezský fotbalový club Opava a.s., která obsahuje veškeré podmínky schválené ve výše uvedeném usnesení.

 

Pohledávka vůči OpavaNet a.s.: Proběhlo několik bezúspěšných písemných mimosoudních pokusů o smír. Ze strany protistrany byl vznesen návrh na složení sumy ve výši 18.114.300,- Kč na účet SMO do úschovy a následné jednání o uzavření reklamních smluv. Smlouva o úschově byla uzavřena a nabyla účinnosti (příloha č. 11).

Smlouva o úschově byla ze strany společnosti OpavaNet a.s. porušena, peníze složeny nebyly (tisková zpráva AK AGM partners viz příloha č. 12). Zástupce společnosti OpavaNet a.s. přišel s dalším návrhem a žádá novou smlouvu o úschově s jinými podmínkami.

U Okresního soudu v Opavě je podána žaloba o zaplacení částky ve výši 1 mil. Kč vůči společnosti OpavaNet a.s. Jedná se o iniciační žalobu, která bude doplněna a rozšířena po obdržení odůvodnění odporu ze strany OpavaNet a.s. Lhůta pro podání odůvodnění odporu končí 27. 5. 2019. 

 

Náhrada škody - předseda představenstva. Došlo k podání iniciační žaloby z důvodu blížícího se prodlení jednoho z nároků na náhradu škody. Je vypracován seznam vymahatelných finančních škod, k jehož vymáhání se přistoupí v závislosti od znění odůvodnění odporu viz výše, jelikož osobní zodpovědnost bývalého předsedy představenstva (jak v rovině občanskoprávní, tak v rovině trestněprávní) se ve značné míře odvíjí od znění odůvodnění odporu a od dalších kroků společnosti OpavaNet a.s. 

 

ad 2 a 3) Zajistit hloubkovou veřejnosprávní kontrolu hospodaření Slezský FC Opava, z.s. za období 2016, 2017, 2018. Pověřuje Finanční výbor ZMO dle § 119/2b) zákona o obcích, aby se aktivně zapojil a svými členy rozšířil kontrolní skupiny zajišťující hloubkovou finanční kontrolu Slezského FC Opava, z.s. a o výsledcích informoval ZMO na nejbližším řádném jednání po provedení a uzavření kontrolních procesů.

Předkládám Vám předběžnou zprávu o veřejnosprávní kontrole, na které participoval také Finanční výbor ZMO (viz přílohy č. 13-17). Veřejnosprávní kontrola provedená oddělením kontroly MMO zkontrolovala pouze nakládání s dotacemi města vůči SFC Opava a.s. a Slezskému FC Opava, z.s. SMO tedy ještě zadalo provedení finanční kontroly, která potvrdila, že v mnoha případech není průkazné, za co byly faktury placeny, probíhaly netransparentní a neprokazatelné zápočty, deklarovaný hospodářský výsledek byl neobjektivní.  

 

ad 4) Ukládá představenstvu a dozorčí radě SFC Opava a.s. předkládat čtvrtletně zprávu o činnosti a hospodaření obchodní společnosti SFC Opava a.s. zastupitelstvu města.

V příloze č. 18 Vám předkládám zprávu PAS. Zpráva DR bude předložena dodatečně.

 

 

 

Rada města dne 29. 5. 2019 doporučila navržená usnesení ke schválení zastupitelstvu města.

 

 

V rámci úvodního slova předkladatele uvedu další informace týkající se Slezského fotbalového clubu Opava a.s.

 

 

 

Doplněno dne 06. 06. 2019:

 

Usnesení pod bodem 4) bylo upraveno - místo "schvaluje" je nově uvedeno "bere na vědomí", neboť schvalování smluv o výkonu funkce není ve vyhrazené pravomoci zastupitelstva města. Toto je v pravomoci pouze valné hromady.

Zároveň doplňujeme informaci, že výkon funkce bude v současné době prováděn bez odměny.

 

 

 

Nově byla vložena příloha č. 19 - Zpráva dozorčí rady společnosti SFC Opava, a.s.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Nové znění Stanov SFC Opava a.s.
Příloha č.2: Smlouva o poskytnutí dobrovolného příplatku mimo základní kapitál (SMO x SFC a.s.)
Příloha č.3: Smlouva o úschově (SMO x OpavaNet a.s.)
Příloha č.4: tisková zpráva AK AGM Partners
Příloha č.5: Zpráva představenstva společnosti SFC Opava a.s.
Příloha č.6: Zpráva dozorčí rady společnosti SFC Opava, a.s.