ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:9.9.2019Bod programu:29/7
Věc:Finanční spoluúčast SMO na poskytování sociální rehabilitace MIKASA z.s.
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Předkládá:PhDr. Igor Hendrych Ph.D., náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 28.08.2019
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

finanční spoluúčast SMO ve výši 57.613,00 Kč na poskytování sociální služby sociální rehabilitace organizace MIKASA z.s., se sídlem Lumírova 523/28, Ostrava-Jih, Výškovice, 700 30 Ostrava, IČ 22832386, zastoupené PhDr. Michalem Panáčkem, Ph.D., ředitelem, na území statutárního města Opavy v roce 2020

Důvodová zpráva

V rámci agendy komunitního plánování sociálních služeb je dlouhodobě řešena problematika nedostatečných kapacit a chybějících služeb pro osoby s poruchou autistického spektra (PAS) na území statutárního města Opavy (SMO). Problematika se částečně vyřešila zřízením nového denního stacionáře Domovinka v budově bývalého Mariana, nicméně služby pro osoby s PAS stále chybí.

Z tohoto důvodu se na odbor sociálních věcí Magistrátu města Opavy obrátil ředitel ostravské organizace MIKASA z.s., PhDr. Michal Panáček, PhD., s nabídkou rozšíření služby sociální rehabilitace pro osoby s PAS přímo na území SMO (viz přílohy). Organizace MIKASA z.s. má s poskytováním služeb osobám s PAS dlouholeté zkušenosti a v současné době již službu poskytují na území statutárního města Ostravy 9 opavským klientům a mají zmapován zájem dalších 9 klientů z našeho města. Aby rozšíření do Opavy od 01.01.2020 mohlo být v případě zájmu SMO zadáno do Krajské sítě sociálních služeb, organizace potřebuje doložit Krajskému úřadu deklaraci finanční spoluúčasti SMO ve výši 25% oprávněné provozní ztráty do konce měsíce září 2019. Jednalo by se o poskytování služby v Opavě od roku 2020 jeden den v týdnu (prostor si organizace zajistí sama, prozatím vyjednává o možnosti využití prostor v budově organizace Vila Vančurova, o.p.s.; v případě zájmu je možné poskytovat službu i více dní) a podíl dotace z rozpočtu SMO by při uvedené provozní době činil 57.613,00 Kč. Služba je oproti denního stacionáře Domovinka určena klientům s mírnějším stupněm postižení a cílem je klienta co nejvíce osamostatnit a začlenit prostřednictvím nácviku dovedností do běžného života.

Záležitost byla projednávání na jednání pracovní skupiny Osoby se zdravotním znevýhodněním, jejichž členové nepřijali k záležitosti stanovisko. Členové koordinační skupiny a Komise Rady SMO pro komunitní plán s rozšířením sociální rehabilitace MIKASA z.s. na území SMO souhlasí, v návaznosti na doloženou potřebnost služby na území našeho města a výborné zpětné vazby uživatelů na poskytování sociálních služeb uvedené organizace. Rada SMO finanční spoluúčast schválila pro předložení Zastupitelstvu města na svém jednání dne 28.08.2019.

V případě schválení by organizace do konce září dodala pracovníkům Krajského úřadu deklaraci potřebnosti sociální rehabilitace MIKASA z.s. na území SMO, včetně finanční spoluúčasti obce ve výši 57.613,00 Kč. O uvedené finanční prostředky by pak žádala v rámci řádného dotačního řízení na sociální a související služby na rok 2020, stejně jako ostatní poskytovatelé sociálních a souvisejících služeb.

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Popis služby sociální rehabilitace MIKASA z.s.
Příloha č.2: Rozpočet a personální zajištění sociální rehabilitace MIKASA z.s.