ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:16.12.2019Bod programu:61/9
Věc:Program Poskytování návratné finanční výpomoci
Důvod předložení:

Schválení účinnosti programu

Zpracovatel:Ing. Marie Vavrečková, vedoucí odboru životního prostředí
Předkládá:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Projednáno v RMO:
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

účinnost programu Poskytování návratné finanční výpomoci na předfinancování výměny kotlů na pevná paliva dle podmínek 3. výzvy kotlíkových dotací Moravskoslezského kraje včetně příloh od 01.01.2020

Důvodová zpráva

Statutární město Opava (dále jen "SMO") se podílí na spolufinancování tzv. "kotlíkových dotací Moravskoslezského kraje", kdy dochází k výměně nevyhovujících a neekologických kotlů na pevná paliva za ekologické zdroje vytápění, a to příspěvkem ve výši 5.000,00 Kč/dílčí projekt konečného uživatele. Zájmem města ale je motivovat širší okruh domácností k výměně starého a nevyhovujícího kotle na pevná paliva dle podmínek 3. výzvy "kotlíkových dotací Moravskoslezského kraje", a to poskytováním bezúročných kotlíkových půjček, proto se SMO rozhodlo zapojit do programu vydaného Ministerstvem životního prostředí v rámci Výzvy č.  1/2019 k předkládání žádostí o poskytnutí podpory na výměny nevyhovujících kotlů na pevná paliva v domácnostech, úspor energie a  dalších adaptačních či mitigačních opatření ve vztahu ke změně klimatu v obcích Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje ve smyslu Směrnice ZŽP č. 3/2019 (dále jen "výzva č. 1/2019").

 

Cílem 1 této výzvy č. 1/2019 je zajištění předfinancování výměn nevyhovujících kotlů na pevná paliva za moderní zdroje tepla (dále jen "dílčí projekt") splňující podmínky 117. Výzvy Operačního programu Životní prostředí v rámci specifického cíle 2.1 v domácnostech Karlovarského, Moravskoslezského a  Ústeckého kraje formou zvýhodněné půjčky za účelem snížení emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností, a tím zlepšení kvality ovzduší (dále také jen "Program"). SMO se hodlá zapojit do Programu s cílem vytvořit podmínky pro předfinancování výměny kotle formou poskytnutí návratné finanční výpomoci (dále jen "NFV"). Žadatelé o NFV získají od SMO finanční prostředky na předfinancování nového kotle, zrealizují výměnu kotle a následně předloží finanční vypořádání Moravskoslezskému kraji, který jim vyplatí kotlíkovou dotaci. Důvodem poskytování NFV je podpora projektů zlepšujících stav životního prostředí snížením emisí znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností, a tím zlepšení kvality ovzduší.

 

Odbor životního prostředí předložil RMO a následně ZMO program Poskytování návratné finanční výpomoci včetně příloh a vzor Smlouvy o poskytnutí návratné finanční výpomoci z rozpočtu SMO. ZMO program Poskytování návratné finanční výpomoci na předfinancování výměny kotlů na pevná paliva dle podmínek 3. Výzvy kotlíkových dotací MSK včetně příloh schválilo usnesením č. 177/6/ZM/19 a) ze dne 31.07.2019 a vzor Smlouvy o poskytnutí návratné finanční výpomoci  rozpočtu SMO schválilo usnesením č. 177/6/ZM/19 b) ze dne 31.07.2019.

 

 

Odbor rozvoje města a strategického plánování podal žádost o dotaci dne 11. 7. 2019 do výzvy č.1/2019 v rámci programu na podporu výměny nevyhovujících kotlů na pevná paliva v domácnostech, úspor energie a dalších adaptačních či mitigačních opatření ve vztahu ke změně klimatu v obcích Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

 

 

Formou tiskové zprávy vyšla na webu Ministerstva životního prostředí informace o uvolnění dalších finančních prostředků. Dle následné informace od projektové manažerky  projektu z fondu paní Dvořák  bude žádost SMO předložena na nejbližší radu fondu (4.12.2019), následně SMO obdrží rozhodnutí pana ministra a smlouvu v předpokládaném termínu v průběhu měsíce ledna 2020.

 

 

Vzhledem k výše uvedenému odbor životního prostředí předkládá ZMO program Poskytování návratné finanční výpomoci na předfinancování výměny kotlů na pevná paliva dle podmínek 3. výzvy kotlíkových dotací MSK včetně příloh za účelem schválení účinnosti od 01.01.2020.   

Přílohy:
Příloha č.1: Program Poskytování návratné finanční výpomoci
Příloha č.2: Žádost o NFV