ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:16.12.2019Bod programu:40/9
Věc:Závazek SMO na spolufinancování sociálních služeb Vila Vančurova o.p.s.
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Předkládá:PhDr. Igor Hendrych Ph.D., náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 27.11.2019
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Závazek statutárního města Opavy podílet se na spolufinancování pobytových sociálních služeb domov pro seniory a domov se zvláštním režimem organizace Vila Vančurova o.p.s. v případě výstavby nového objektu a zachování stávajícího systému financování pobytových sociálních služeb a to ve výši 30% oprávněné provozní ztráty, která bude vypočtena na základě aktuálního reálného rozpočtu v okamžiku otevření služby 

Důvodová zpráva

Z důvodu zajištění pobytových sociálních služeb pro seniory na území statutárního města Opavy (SMO) předkládáme Zastupitelstvu SMO tento materiál, týkající se výstavby nového objektu pro poskytování sociálních služeb organizace Vila Vančurova o.p.s.

 

Organizace Vila Vančurova o.p.s. v současné době poskytuje 3 registrované sociální služby:

 

- domov pro seniory - 46 lůžek;

 

- domov se zvláštním režimem - 8 lůžek;

 

- odlehčovací služba - 2 lůžka.

 

V rámci komunitního plánování sociálních služeb v Opavě je dlouhodobě řešen nedostatek lůžek v pobytových službách pro seniory na území SMO. Služby jsou kapacitně naplněny a evidují mnoho zájemců o umístění, které však právě z kapacitních důvodů musejí odmítat. Tato problematika je rovněž řešena s poskytovateli sociálních služeb na jednáních pracovní skupiny Senioři a je zapracována v Komunitním plánu rozvoje sociálních a souvisejících služeb na období 2017 - 2021. Ředitel organizace Vila Vačurova o.p.s. informoval již při tvorbě komunitního plánu o možnosti výstavby nového objektu, a to přímo v zahradním prostranství stávající Vily. Jednalo by se o nízkopodlažní, bezbariérovou výstavbu, která by nahradila objekty předchozího zařízení a nenarušovala vy vzhled stávající historické budovy. Pracovní skupina vyhodnotila navýšení kapacity a výstavbu nového objektu jako potřebnou a záměr se zapracoval do komunitního plánu pod cíl 3.6.2 Zvyšování kapacity péče o seniory v pobytových službách. Na nedostatek lůžek v pobytových službách SMO poukazuje rovněž Koncepce pobytových sociálních služeb na území SMO vypracovaná agendou komunitního plánování v  roce 2017.

 

Organizace již má v současné době vydáno stavební povolení pro výstavbu nového objektu s kapacitou 52 lůžek a vyjednává s bankou zřízení úvěru - bude se jednat o investici ve výši cca 70.000.000,00 Kč.  V objektu budou poskytovány služby domov pro seniory a domov se zvláštním režimem a jejich provoz by měl být hrazen z Moravskoslezského kraje, prostřednictvím kapitoly 313 MPSV - státního rozpočtu (70% oprávněné provozní ztráty) a z rozpočtu SMO ve výši 30 % oprávněné provozní ztráty (OPZ). V současné době je systém financování sociálních služeb nastaven Krajským úřadem MSK tak, že pokud služba chce získat dotaci z kapitoly 313 MPSV, musí doložit garanci obce, že bude financovat část oprávněné provozní ztráty, což u pobytových služeb činí 30 %. Tato garance je důležitá nejen pro financování, ale rovněž pro zařazení služeb do Krajské sítě sociálních služeb.

 

Na základě výše uvedeného požádal ředitel Vila Vančurova o.p.s., p. Miroslav Glos, MBA, o garanci SMO na financování 30% oprávněné provozní ztráty sociálních služeb domov pro seniory a domov se zvláštním režimem v nově vystaveném objektu. V případě, že organizace garanci obdrží, bude uzavřena úvěrová smlouva a na jaře 2020 zahájena výstavba. Předpokládané spuštění provozu služby je pak naplánováno nejdříve od 1. ledna 2021.

 

Komise Rady SMO pro komunitní plán na svém jednání doporučila Radě města, aby garanci financování v uvedené procentuální výši organizaci schválila, v návaznosti na potřebnost navýšení kapacit pobytových služeb na území SMO a dále doporučila, aby byl o případné finanční prostředky na pokrytí 30% OPZ navýšen rozpočet na položce sociálních dotací v aktuálním roce, kdy by služba měla zahájit provoz.

 

Vyjma výše uvedeného je doporučeno, aby byla přesná částka 30% OPZ vypočtena na základě reálného rozpočtu, který bude předložen v době otevření provozu služby, a byl tedy aktuální. Dále je důležité zmínit, že financování ve výši 30% OPZ bude organizaci poskytnuto pouze v případě, pokud se v době spuštění provozu služeb nezmění podmínky ve financování sociálních služeb a bude i nadále zachován stávající systém financování pobytových služeb, tzn. 70% OPZ kraj, 30% OPZ obec.

Rada SMO materiál schválila na svém jednání dne 27.11.2019. Nyní na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení.

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost organizace Vila Vančurova o.p.s.
Příloha č.2: Žádost Vila Vančurova o.p.s. - doplňující údaje