ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:16.3.2020Bod programu:26/10
Věc:Finanční příspěvek SMO na nízkopříjmové klienty - Domov Vítkov
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Předkládá:PhDr. Igor Hendrych, Ph.D., náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 26.02.2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. neschvaluje

finanční příspěvek organizaci Domov Vítkov, příspěvková organizace, se sídlem Lidická 611, 749 01 Vítkov, IČ 71196951, zastoupené Bc. Hanou Grodovou, ředitelkou

Důvodová zpráva

Magistrátu města Opavy byla doručena žádost o finanční příspěvek v souvislosti s poskytováním sociálních služeb domov pro seniory a domov se zvláštním režimem 3 klientům, kteří mají trvalé bydliště na území statutárního města Opavy (SMO). Organizace Domov Vítkov, p.o., žádá na uvedené klienty příspěvek v maximální výši 132.597,00 Kč.

Vzhledem k tomu, že se při posuzování obdobných žádostí o finanční příspěvek přihlíží ke skutečnosti, zda klienti - občané SMO spadají do skupiny tzv. nízkopřímových a posuzuje se reálný deficit, který v souvislosti s poskytováním sociální služby uvedené skupině klientů vznikl, byla organizace vyzvána k zaslání doplňujících podkladů - cena za stravu, ubytování, skutečná výše úhrad klientů aj. Na základě těchto doplňujících podkladů bylo zjištěno, že si 3 opavští klienti službu plně hradí a do kategorie nízkopříjmových nespadají.

V návaznosti na tuto skutečnost Komise Rady SMO pro komunitní plán na svém jednání dne 10.02.2020 doporučila, aby finanční příspěvek organizaci Domov Vítkov, p.o. nebyl schválen. Rada SMO na svém jednání dne 26.02.2020 finanční příspěvek uvedené organizaci rovněž neschválila.

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení.

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Žádost o finanční příspěvek organizace Domov Vítkov, p.o.