ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:16.3.2020Bod programu:32/10
Věc:AIR TRITIA - schválení strategie řízení kvality ovzduší pro SMO včetně akčního plánu
Důvod předložení:

schválení strategie řízení kvality ovzduší pro statutární město Opava včetně akčního plánu jako jednoho z výstupů projektu s názvem "AIR TRITIA"

Zpracovatel:Ing. Jaromír Hudeček, odbor rozvoje města a strategického plánování
Předkládá:Bc. Hana Brňáková, 1. náměstkyně primátora města
Projednáno v RMO:v RMO dne 04.03.2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Strategii řízení kvality ovzduší pro statutární město Opava včetně funkční městské oblasti a také akčního plánu jako jednoho z výstup projektu s názvem "AIR TRITIA"

Důvodová zpráva

Rada statutárního města Opavy (dále jen "rada města") na svém 41. zasedání dne 22.6.2016 svým usnesením č. 1444/41 RM 16 schválila účast statutárního města Opava (dále jen "město") v projektu s názvem "AIR TRITIA" (dále jen "projekt"). Současně Zastupitelstvo statutárního města Opavy (dále jen "zastupitelstvo města") na svém 23. zasedání dne 19. 06. 2017 svým usnesením č. 486/23 ZM 17 schválilo smlouvu o partnerství našeho města jako partnera v rámci uvedeného mezinárodního projektu, který je spolufinancován v rámci Operačního programu Interreg Central Europe.

 

Cílem tohoto projektu je přinést řešení pro zlepšení lokálního a regionálního řízení kvality ovzduší. Lépe představit přesnější informace podložené konkrétními expertízami  a odbornými daty. Vytvoření systému řízení kvality ovzduší v nadnárodním rozhodování a řešení kvality ovzduší a tím bude možné fakticky pomoci zlepšit kvalitu ovzduší ve znečištěných oblastech v regionech.

 

Partneři citovaného projektu se zavázali účastnit se jednotlivých aktivit projektu definovaných hlavním partnerem, které byli stanoveny v partnerské smlouvě, a to hlavně v těchto bodech:

 

1. Společná strategie pro management kvality ovzduší na území ESÚS TRITIA.

2. Specifické strategie pro jednotlivé funkční urbanizované oblasti v řešeném území.

3. Nástroje pro monitoring kvality ovzduší a predikci extrémních situací znečištění jako nástroje pro rozhodování v řešeném území.

 

Součásti strategie je i Akční plán. Tento akční plán je chápán spíše jako podpůrný materiál sestavený ve spolupráci s partnerem projektu, který je aplikován v dané lokalitě s aktivitami směřujícími ke zlepšení ovzduší.

 

Strategie řízení kvality ovzduší pro naše město včetně funkčních oblastí je potřebný výstup projektu.

 

Po schválení radou města dne 04. 03. 2020, č. usnesení 1589/38/RM/20 a na základě výše uvedených skutečnosti navrhujeme Zastupitelstvu statutárního města Opavy schválit navrhované usnesení.

 

Přílohy:
Příloha č.1: OPAVA_STRATEGIE
Příloha č.2: OPAVA_akcni_plan2020-2024
Příloha č.3: Schválení_RMO
Příloha č.4: Schválení_ZMO