ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.5.2020Bod programu:42/10
Věc:Změna ve struktuře čerpání sociálního fondu
Důvod předložení:

Předložení doplňujícího usnesení ke schválení benefitů ze sociálního fondu pro uvolněné členy zastupitelstva z důvodu přechodu na Cafeteria Systém.

Zpracovatel:Ing. Magda Handlosová, vedoucí oddělení personálního a mzdového
Předkládá:JUDr. Tomáš Elis, tajemník
Projednáno v RMO:12. 2. 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

v souladu s § 80, odst. 1) a za použití § 84, odst. 2, písm. o) zákona o obcích, v platném znění, s účinností od 16. 3. 2020 uvolněným členům zastupitelstva poskytování příspěvku do Cafeteria Systému (na podporu zdravotních, kulturních, sportovních aktivit, na rekreaci, na podporu vzdělávání v souvislosti s výkonem funkce člena zastupitelstva apod.), přičemž výše příspěvku a podmínky pro jejich poskytnutí budou obdobné a v obdobné výši jako u zaměstnanců města Opavy a budou stanoveny vždy pro příslušný rok v kolektivní smlouvě určené pro zaměstnance statutárního města Opavy zařazené do Magistrátu města Opavy.

Důvodová zpráva

Vzhledem k přechodu zaměstnanců města na Cafeteria Systém, který je jedním z nejpopulárnějších způsobů zaměstnaneckých benefitů (skutečný benefit si totiž volí zaměstnanec z uvedené nabídky sám dle svého uvážení a své aktuální potřeby),   bylo nutné tomuto systému přizpůsobit i poskytování benefitů ze sociálního fondu. "Smlouva o poskytování správy benefitů a zákaznické a technické podpory prostřednictvím Benefity Café" již byla schválena RMO dne 29. 1. 2020 pod číslem usnesení 1432/34/RM/20, aktualizované "Zásady pro hospodaření s prostředky sociálního fondu statutárního města Opavy" (dále jen "zásady"), ve kterých je již čerpání jednotlivých benefitů přizpůsobeno přechodu na Cafeteria Systém, byly RMO, jako kompetentním orgánem dle § 102, odst. 3) zákona o obcích, schváleny dne 12. 2. 2020 pod č. usnesení 1468/36/RM/20 .

 

Jelikož je nezbytné tomuto systému přizpůsobit i poskytování benefitů ze sociálního fondu pro uvolněné zastupitelé a zajistit tak naplnění dikce § 80, odst. 2 zákona o obcích, tj. rovnosti čerpání zaměstnanců obce a uvolněných členů ZMO, doporučila rada z tohoto důvodu zastupitelstvu  ke schválení  předložené doplňující usnesení, v němž se jedná o schválení benefitů v rámci Cafeteria Systému i pro uvolněné členy zastupitelstva. V rámci schváleného rozpočtu na rok 2020 je s finančními prostředky na tyto benefity již počítáno, a to ve výši 5.000,-- Kč/osoba.

 

Pro úplnost uvádíme, že usnesením zastupitelstva č. 610/30 ZM 18 ze dne 12. 3. 2018 bylo uvolněným členům zastupitelstva schváleno poskytování příspěvku na stravování, příspěvku na penzijní připojištění se státním příspěvkem a poskytování odměn při významném životním výročí - viz příloha č. 1. Toto usnesení  zůstává  i nadále v platnosti a navrženým usnesením rozšiřujeme tyto již schválené benefity o další v rámci Cafeteria Systému..

 

 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Usnesení č. 610/30 ZM 18