ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.5.2020Bod programu:43/10
Věc:Zpřesnění průběhu definičních čar ulic
Důvod předložení:

Zpřesnění průběhu definičních čar ulic města v rámci Registru územní identifikace adres a nemovitostí (RÚIAN).

Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Předkládá:JUDr. Tomáš Elis, tajemník
Projednáno v RMO:38. RMO dne 4. 3. 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. bere na vědomí

zpřesnění průběhu definičních čar ulic města Opavy:

a)

ulice Hlavní

b)

ulice Vítkovská

Důvodová zpráva

Cílem revize je upřesnění průběhů definičních čar ulic na území statutárního města Opavy v Registru územní identifikace adres a nemovitostí (RÚIAN).

 

Změnou průběhu definiční čáry ulice dochází ke zpřesnění průběhu ulice ve vztahu k existujícím adresním místům a aktuálním poměrům v území. Změna nemá žádný vliv na majetkoprávní vztahy či správu komunikace.

 

Důvody nepřesností definičních čar ulic jsou:

  • historické průběhy definičních čar ulic, které byly následně převzaty do nově vzniklého registru RÚIAN a které tak neodpovídají aktuálnímu stavu
  • stavební změny v území, ke kterým dochází průběžně, především z důvodu rozrůstající se zástavby
  • chyby

 

Je v zájmu každé obce, aby informace o územní identifikaci byly správné. Údaje z RÚIAN využívají další informační systémy veřejné správy, záznamy přebírají složky integrovaného záchranného systému, které je využívají pro vyhledávání a lokalizaci míst, či správce státního mapového díla.

 

Revize průběhů definičních čar ulic probíhá porovnáním aktuálních průběhů definičních čar všech ulic na území města Opavy s adresními body, které jsou na danou ulici navázány. Na základě vizuálního porovnání je nyní navržena úprava u níže uvedených ulic (podnět ČÚZK). Zároveň započala práce na revizi průběhu definičních čar všech ulic v rámci města, kdy budou tyto změny postupně předkládány orgánům města na vědomí.  

 

 

ulice Hlavní

Průběh definiční čáry ulice Hlavní je složený z několika částí.

Navržená úprava počítá se smazáním úseku číslo 1, který nesprávně přiléhá k ulici Olomoucká. Tento úsek je chybou, která pramení z chybného protažení ulice Hlavní v obci Otice až na území statutárního města Opavy.

Dále pak z důvodu nové zástavby a vzniku nových adresních míst budou k ulici Hlavní dokresleny úseky 2, 3, 4.

 

ulice Vítkovská

Stávající průběh ulice Vítkovské je vyznačen velmi krátkou čarou, která se v malém měřítku jeví jako bod. Průběh ulice Vítkovské proto bude prodloužen, aby odpovídal skutečnému průběhu ulice v území.

 

 

Co je RÚIAN?

Registr územní identifikace adres a nemovitostí (RÚIAN) je jedním ze čtyř základních registrů veřejné správy. Obsahem RÚIAN jsou popisné a lokalizační údaje o územních prvcích, územně evidenčních jednotkách, účelových prvcích, adresách a jejich vzájemných vazbách. Správcem i provozovatelem RÚIAN je Český úřad zeměměřický a katastrální. Údaje o adresách, vedených v RÚIAN, jsou závazné pro celou veřejnou správu.

 

 

Rada města dne 4. 3. 2020 doporučila zastupitelstvu města vzít danou informaci na vědomí.

 

Přílohy:
Příloha č.1: ulice Hlavní
Příloha č.2: ulice Vítkovská