ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:22.6.2020Bod programu:62/11
Věc:Udělení Ceny Petra Bezruče
Důvod předložení:

O udělení Ceny Petra Bezruče rozhoduje zastupitelstvo na základě doporučení rady města

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:v RMO dne 10. 6. 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

udělení Ceny statutárního města Opavy paní ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░ , 798 41 Kostelec na Hané za celoživotní zásluhy o  propagaci života a díla světového básníka a opavského rodáka Vladimíra Vaška - Petra Bezruče

b)

přiznání finanční odměny paní ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ dle předloženého návrhu

Důvodová zpráva

Dle Zásad ocenění a poct statutárního města Opavy je Cena Petra Bezruče nejvyšší ocenění v oblasti kultury. Je udělována jako:

a) výraz ocenění za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kultury statutárního města Opavy,
b) výraz ocenění za mimořádný tvůrčí čin, který přispěl k dalšímu rozvoji kulturního života statutárního města Opavy a regionu.

Cena Petra Bezruče je udělována jednou za dva roky. Je udělována jednotlivým osobám, kolektivům či institucím. Cenu nelze udělit in memoriam. Součástí tohoto ocenění je finanční odměna ve výši 50.000,- Kč (schváleno v rozpočtu odboru KPRM). Návrhy na udělení Ceny Petra Bezruče mohou podávat občané statutárního města Opavy, kolektivy či instituce na území statutárního města Opavy, popř. jiné osoby, a to prostřednictvím kanceláře primátora Magistrátu města Opavy nejpozději do 31. 3. daného roku, ve kterém má být ocenění uděleno. O udělení ceny rozhoduje Zastupitelstvo na základě písemného návrhu již projednaného Radou a kulturní komisí města.

 

 

Celkově jsme k 31. 3. 2020 přijali čtyři návrhy na udělení Ceny Petra Bezruče. Kulturní komise následně doporučila udělit Cenu Petra Bezruče paní ░░░░ ░░░░ ░░ , dlouholeté sekretářce Petra Bezruče. Tento návrh byl doporučen také radou města. ░░░░ ░░░░ ░ dostala v loňském roce Cenu statutárního města Opavy za obětavé celoživotní propagování díla a osobnosti básníka Petra Bezruče.