ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.9.2020Bod programu:11/12
Věc:Žádost základních škol o příslib zřizovatele k předfinancování a spolufinancování projektů
Důvod předložení:

Podmínka realizace projektů

Zpracovatel:Ing. Andrea Štenclová, vedoucí odboru školství
Předkládá:Bc. Hana Brňáková, 1. náměstkyně primátora města
Projednáno v RMO:v RMO dne 26. srpna 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
ANO

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

předfinancování projektu, financování spoluúčasti, provedení technického zhodnocení majetku dotčeného realizací projektu a udržení výstupů min. po dobu udržitelnosti, tj. 5 let od ukončení realizace projektu "Modernizace odborných učeben" Základní školy Opava, Edvarda Beneše 2 - příspěvková organizace ve výši 1.790.000 Kč

b)

předfinancování projektu, financování spoluúčasti, provedení technického zhodnocení majetku dotčeného realizací projektu a udržení výstupů min. po dobu udržitelnosti, tj. 5 let od ukončení realizace projektu "Moderní vyučování" Základní školy T. G. Masaryka Opava, Riegrova 13 - příspěvková organizace ve výši 2.974.500 Kč

c)

předfinancování projektu, financování spoluúčasti, provedení technického zhodnocení majetku dotčeného realizací projektu a udržení výstupů min. po dobu udržitelnosti, tj. 5 let od ukončení realizace projektu "Implementace interaktivní výuky" Základní školy Opava, Šrámkova 4 - příspěvková organizace ve výši 3.192.300 Kč

Důvodová zpráva

Ředitelé níže uvedených základních škol:

  • Základní školy Opava, Edvarda Beneše 2 - příspěvková organizace
  • Základní školy T. G. Masaryka Opava, Riegrova13 - příspěvková organizace
  • Základní školy Opava, Šrámkova 4, příspěvková organizace

podali žádost do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) ve výzvě č. 47 "Infrastruktura základních škol".

 

Všechny tři školy obdržely od Ministerstva pro místní rozvoj informaci, že v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) došlo k uvolnění finančních prostředků a tyto prostředky byly nabídnuty školám na vybudování nových učeben:

 

  1. Základní škola Opava, Edvarda Beneše 2 - příspěvková organizace

Předfinancování: 1.790.000 Kč

Z toho spoluúčast zřizovatele 10%: 179.000 Kč

 

V rámci realizace projektu by škola chtěla vybudovat učebnu fyziky/chemie a dílen.

 

Projekt se zabývá modernizací dvou učeben na ZŠ Edvarda Beneše v Opavě. V rámci návrhu budou zohledněny potřeby hendikepovaných žáků ve vztahu k možnostem jejich volného pohybu v areálu školy. Jeho součástí bude vytvoření bezbariérového WC a nákup technického vybavení, které umožní žákům s pohybovým hendikepem pohyb po celé škole včetně schodišť.

 

Záměrem základní školy je komplexní modernizace a kvalitní vybavení učebny fyziky/chemie a dílen. Elementární tezí školy je v souladu s požadavky praxe zvýšit důraz na výuku odborných a technických předmětů, včetně rozvíjení jak přírodovědných, tak manuálně-praktických kompetencí. Škola vychází ze spolupráce a konkrétních požadavků jak odborných učilišť, tak místních firem, se kterými vznik a vybavení učeben konzultovali.

 

Z hlediska vybavení je pro realizaci projektového záměru nezbytně nutné komplexně renovovat obě zmíněné učebny, neboť současné vybavení bylo pořízeno před rokem 1989. Zároveň bude kladen důraz na pořízení učebních pomůcek. Pro učebnu fyziky/chemie se jedná zejména o základní změnu struktury dané místnosti, kde budou do výuky implementovány nové prvky IT. To vše s akcentem na možnost interaktivně žákům přiblížit základní struktury prvků, vzájemných vlastností materiálů a. j. U dílen je cílem pořízení technického a nástrojového vybavení, které umožní vést pedagogický proces nejen v rovině teorie, ale i s praktickým využitím v běžných oblastech života.

 

Rekonstrukcí obou učeben dojde k navýšení úrovně edukačního procesu. U prostor fyziky/chemie se jedná o kapacitu 230 žáků, u dílen je to 150 žáků.

 

 

2.    Základní škola T. G. Masaryka Opava, Riegrova13 - příspěvková organizace

 

Předfinancování: 2.974.500 Kč

Z toho spoluúčast zřizovatele 10%: 297.450 Kč

 

 

V rámci projektu by školu rádi modernizovali v několika oblastech, které navazují na předešlé projekty nebo na aktivity školy.

Jazyková a PC učebna

Realizací projektu vznikne integrovaná učebna informačních technologií a cizích jazyků. Učebna bude vybavena moderními multimediálními technologiemi, čímž dojde k výraznému zkvalitnění výuky informačních technologií a cizích jazyků.

Jazyková učebna bude vybudována na II. stupni na pracovišti Riegrova 13. Zde by se využilo stávající PC učebny,  kde by se  zakomponovaly prvky jazykové laboratoře a učebna by se vybavila interaktivní tabulí. Učebnu budou využívat všichni žáci II. stupně = cca 236 žáků.

 

Učebna přírodopisu

Takový typ učebny na II. stupni škola dosud nemá, a protože se věnuje ekologickým a přírodovědným aktivitám, rádi by zatraktivnili žákům výuku v této oblasti. Tato učebna by navazovala na přírodopisné učebny (venkovní a vnitřní), které jsou vybudovány na Mírové pro I. stupeň. Učebna by se vybavila novým nábytkem, opravila by se podlaha, vyměnilo osvětlení a nakoupily by se pomůcky do výuky, včetně interaktivní tabule. Učebnu budou využívat všichni žáci II. stupně = cca 236 žáků.

Školní dílna

Do výuky na I.a II. stupni má škola zakomponovaný rozvoj technických dovedností a základy robotiky a stavebnice Ozobot by rozšířily nabídku a zpestřily výuku. Práce s těmito stavebnicemi by byla zařazována průběžně do vyučování v jednotlivých ročnících a do technického kroužku. Škola si je vědoma toho, že je nutné u žáků rozvíjet technické dovednosti už od mladšího školního věku, a tyto stavebnice jsou skvělým doplňkem k již zakoupeným sadám WeDo a  LEGO Monsters, se kterými žáci již pracují. Učební pomůcku bude využívat většina žáků školy = cca 400 žáků.

 

Stavebnice Boffin bude sloužit k výuce základů elektroniky a fyziky a to jednoduchou a zábavnou formou. Lze ji využít v hodinách pracovních činností a fyziky.

 

Ostatní pomůcky jako aku vrtačky, aku přímočaré pily, aku brusky, slouží ke zkvalitnění a zatraktivnění výuky dílen na II. stupni, tak aby se žáci naučili používat moderní zařízení při manuální práci.

 

V rámci projektu bude rovněž řešena bezbariérovost objektu - dojde k pořízení schodolezu, kterým bude umožněn vstup z venkovního prostoru do školy.

 

 

 

3.   Základní škola Opava, Šrámkova 4, příspěvková organizace

 

Předfinancování: 3.192.300 Kč

Z toho spoluúčast zřizovatele 10%: 319.230 Kč

 

Cílem projektu je vybudovat pro žáky školy moderní učebny, které umožní vyučujícím učinit výuku atraktivnější. Stávající vybavení současné odborné učebny fyziky/chemie je zastaralé a neodpovídá současným požadavkům na kvalitní a moderní vzdělávání.

Škola nedisponuje odbornou učebnou pro výuku cizích jazyků ani učebnou přírodopisu/zeměpisu, kterou by škola plně využila, neboť se velmi aktivně věnuje ekologickým aktivitám.

 

Odborná učebna přírodopisu/zeměpisu

V rámci realizace projektu plánuje škola v odborné učebně zrealizovat tyto stavební úpravy: nové osazení keramického umyvadla a nerez mycího dvojdřezu včetně obkladu, úpravu elektroinstalace místnosti a vyrovnání podlahy.

Z vybavení nové učebny by škola zakoupila nové stavitelné lavice a židle pro 30 žáků, skříně na úschovu učebních pomůcek, kombinovanou interaktivní tabuli a dataprojektor. Z učebních pomůcek např. modernější mikroskopy, odbornou literaturu - atlasy rostlin, zvířat, ptáků a hmyzu apod.

Odborná učebna fyziky/chemie

V rámci realizace projektu plánuje škola v odborné učebně zrealizovat tyto stavební úpravy: odstranění podlahových žlabů, nové rozvody kanalizace a vody, nové osazení keramického umyvadla včetně obkladu, odstranění dveřního prahu (bezbariérovost) apod.

Následně škola plánuje učebnu vybavit žákovským nábytkem s odklopnou deskou, židlemi, katedrou včetně nové učitelské židle, demonstračním žákovským stolem s mycím centrem se čtyřmi dřezy, zatemňovacím systémem rolet apod.

Odborná jazyková učebna

V rámci realizace projektu by škola ze stavebních úprav provedla pouze odstranění dveřního prahu (bezbariérovost).

Dále nové vybavení stavitelným školním nábytkem, katedrou pro učitele + učitelská židle, skříně a audiovizuální technika včetně kombinované interaktivní tabule, dataprojektoru apod.

 

 

Realizace projektů musí proběhnout: do  srpna 2021

Ředitelé škol žádají o příslib předfinancování projektu, financování spoluúčasti, provedení technického zhodnocení majetku dotčeného realizací projektu a udržení výstupů min. po dobu udržitelnosti, tj. 5 let od ukončení realizace projektu.

 

 

Odbor školství žádá o přidělení finančních prostředků ve výši 7.956.800 Kč do rozpočtu odboru školství na rok 2021, kdy by měly být projekty realizovány a tudíž předfinancovány.