ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.12.2020Bod programu:64/14
Věc:Změny v odměňování členů výborů a komisí - rovný přístup k odměňování (dodatečný materiál)
Důvod předložení:

Spravedlivé a rovné odměňování členů výborů zastupitelstva města a komisí rady města

Zpracovatel:Bc. Hana Brňáková, zastupitelka města
Předkládá:Bc. Hana Brňáková, zastupitelka města
Projednáno v RMO:Ing. Karel Záleský, předseda Komise pro urbanismus a investice
Ing. et Ing. Petr Kunze, předseda Kulturní komise
Společné jednání předsedů komisí RMO a výborů ZMO dne 26. 5. 2020
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Sjednocení výše odměn členů výborů zastupitelstva města a komisí rady města z řad členů a nečlenů zastupitelstva (kromě členů komise pro občanské obřady) od 1.1. 2021 ve výši:Předseda výboru/ komise: 2 400 Kč/ měsíc/osoba

Člen výboru/ komise : 1 200 Kč/ měsíc/osoba

2. schvaluje

Snížení rozpočtové položky Odměny členům zastupitelstva (ORG 1086) v souladu s návrhem Usnesení č. 1 v rámci návrhu rozpočtu předkládaném pro rok 2021.

3. ukládá

Primátorovi města, aby pověřil tajemníka města zaktualizací stávajících dokumentů "Zásady pro odměňování členů výborů zastupitelstva města a komisí rady města, kteří nejsou členy zastupitelstva města" a "Stanovení měsíčních odměn členům zastupitelstva města, stanovení paušální částky jako náhrady výdělku ušlého v souvislosti s výkonem funkce neuvolněným zastupitelům a další zásady odměňování" s účinností od 1.1. 2021.

Důvodová zpráva

Klub zastupitelů Piráti a Opavané na základě prostudování materiálu projednaného na RMO dne 18.11. 2020, bod 55/ 55 Změny v odměňování členů výborů a komisí a výstupu ze společného jednání předsedů komisí RMO a výborů ZMO dne 26.5. 2020 zpracovali návrh na změnu odměňování členů komisí (kromě členů komise pro občanské obřady) od 1.1. 2021.

Nyní činí paušální odměna Předsedy komise/výboru (zastupitele) 6 058 Kč / měsíčně a člena komise/výboru (zastupitele) 5 048 Kč / měsíčně. Odměna Předsedy i člena komise/výboru (nečlenů zastupitelstva) činí 300 Kč/ jedno zasedání.

Náš návrh spočívá v úpravě výše odměny pro člena i nečlena zastupitelstva pro práci ve výboru, či komisi následovně:

  1.  Paušální odměna Předsedy komise/ předsedy výboru : 2 400 Kč/ měsíčně
  2.  Paušální odměna člena komise/výboru:                         1 200 Kč / měsíčně
    Při stávajícím počtu komisí a výborů a při aktuálním počtu jejich členů tento návrh znamená úsporu v nákladech na činnost těchto orgánů oproti návrhu materiálu projednaného RMO dne 18.11. 2020, bod 55/ 55. Návrh se rovněž projeví v plánu rozpočtu na rok 2021, kdy pro rok 2021 návrh dle bodu 55/55 schváleném radou města predikuje v důvodové zprávě nárůst nákladů ve výši cca 400 000 Kč. Námi předkládaný návrh by tak pro rozpočet na rok 2021 měl ušetřit v této rozpočtové položce cca 200 000 Kč, přičemž by nebylo realizováno ani usnesení rady města o schváleném vyplácení měsíčních odměn až do výše souhrnu odměn za tři různé funkce, ale pro zamezení účelové kumulace funkcí souhrn placených odměn stanovit z jedné na maximálně dvě různé funkce.
    V kontextu s navrženým usnesením je zapotřebí rovněž aktualizovat stávající vnitřní předpis "Zásady pro odměňování členů výborů zastupitelstva města a komisí rady města, kteří nejsou členy zastupitelstva města" a usnesení zastupitelstva z 5.11.2018 ,,Stanovení měsíčních odměn členům zastupitelstva města, stanovení paušální částky jako náhrady výdělku ušlého v souvislosti s výkonem funkce neuvolněným zastupitelům a další zásady odměňování", které by nově zohlednily změnu výše odměn pro členy výborů zastupitelstva i komisí rady města (kromě členů komise pro občanské obřady) včetně rovného přístupu v odměňování jejich členů ať už zastupitelů, či nezastupitelů.
    Návrh vychází z předpokladu, že zájmem politické reprezentace je a má být, aby v poradních orgánech rady města a zastupitelstva města měla odborně kvalifikované zástupce za politické subjekty zvolené v daném období do zastupitelstva města. Odborně kvalifikovaní zástupci musí být za svou činnost a práci pro město spravedlivě odměněni, protože jejich činnost spočívá v řešení specifických úkolů, jejichž výstupy by měly být podpůrnými argumenty pro kvalifikované a odpovědné rozhodování orgánů města.
    Není ničím podstatným obhajitelné a spravedlivé, aby za stejnou práci ve výborech a komisích byla odměna odborníka-zastupitele honorována mnohonásobně více, než odměna odborníka-nezastupitele.
    Aktuálně jsou zastupitelé v rolích členů, či předsedů poradních orgánů města odměňováni měsíčně bez ohledu na to, zda se výbory nebo komise scházejí, zda vyvíjejí pravidelnou činnost, zda se jednotliví zastupitelé na jednáních komisí a výborů aktivně podílejí, zda na jednání pravidelně docházejí.
    Členové - nezastupitelé jsou odměňováni paušálně jen za účast na jednání komise a pouze jednou za rok. Nijak není honorována příprava na jednání, práce mimo jednání komise, kterou by lépe zohlednila paušální odměna. Současný systém odměňování navíc neodráží mzdovou úroveň roku 2020 a současnou ekonomickou realitu. Členové výborů a komisí z řad neuvolněných zastupitelů naopak na jednáních nevykazují jinou činnost, která by byla kvalitativně, či kvantitativně rozdílná. Za výkon veřejné funkce zastupitele jim má náležet a náleží elementární odměna zastupitelská.
    Návrh KZ Piráti a Opavané reflektuje rovný přístup k odměňování, kdy za stejnou práci má náležet stejná odměna a je přesvědčen, že tento návrh zajistí větší motivaci pro práci ve výborech a komisích odborně erudovaných zástupců. Návrh KZ Piráti a Opavané je rovněž v souladu s výstupem společného jednání předsedů komisí a výborů uskutečněném dne 26.5. 2020 a akcentuje rovný přístup k odměňování jak pro členy poradních orgánů z řad zastupitelů, tak nečlenů zastupitelstva.
Přílohy:
Příloha č.1: porovnání nákladů