ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.6.2021Bod programu:43/17
Věc:Udělení Ceny Petra Bezruče
Důvod předložení:

Cenu Petra Bezruče schvaluje Zastupitelstvo města

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:19. 5. 2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

udělení Ceny Petra Bezruče panu Kurtu Gebauerovi, bydlištěm ░░░░ ░░░  , Praha 6, za celoživotní dílo v oblasti vizuálního umění a sochařství, pedagogické mistrovství, reprezentaci Slezska a soustavnou propagaci a tvorbu v rámci kultivace veřejného prostoru v České republice.

b)

přiznání finanční odměny panu Kurtu Gebauerovi dle předloženého návrhu

Důvodová zpráva

Dle Zásad ocenění a poct statutárního města Opavy je Cena Petra Bezruče nejvyšší ocenění v oblasti kultury. Je udělována jako:

a) výraz ocenění za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kultury statutárního města Opavy,

b) výraz ocenění za mimořádný tvůrčí čin, který přispěl k dalšímu rozvoji kulturního života statutárního města Opavy a regionu.

 

Cena Petra Bezruče je udělována minimálně jednou za dva roky. Cena je udělována jednotlivým osobám, kolektivům či institucím. Cenu nelze udělit in memoriam. V mimořádných případech, například při příležitosti jubilea významné osobnosti v oblasti kultury či výjimečného kulturního počinu může být udělena Cena Petra Bezruče mimo dvouletý cyklus. Součástí tohoto ocenění je finanční odměna ve výši ░░░░ ░░  Kč.

 

V návrhu využíváme možnosti udělit Cenu Petra Bezruče mimo dvouletý cyklus, a to při příležitosti životního jubilea Kurta Gebauera, který slaví v letošním roce 80. narozeniny.

 

Kurt Gebauer se nesmazatelně zapsal do oživení veřejného prostoru města Opavy. Do srdcí Opavanů se zapsal především dvěma sochařskými díly, které jsou s našim městem již neodmyslitelně spjaty. Jsou to Utíkající dívka (1976), která dominuje prostoru před Domem umění a dále sousoší Ptáci (2004) s otáčejícími se hlavami a svítícíma očima, kteří zkrášlují Ptačí vrch. Na Janské ulici zase zaujmou nohy, které trčí z komína, v Obchodním domě Breda Weinstein jsou to Hlavy na sloupech. V Hradci nad Moravicí můžeme obdivovat sochu Sen o létání (2001), která netradičně zdobí koruny stromů v zámeckém parku. Kurt Gebauer se účastnil nejen sochařského sympozia v Opavě v roce 2004 (z návrhů bylo realizováno sousoší Ptáci), ale také festivalu Landscape v roce 2016. Zde přispěl svým dílem Matka Země.

 

I přes svou celorepublikovou i zahraniční proslulost se Kurt  Gebauer hrdě hlásí ke svým slezským kořenům, k místu svého rodiště Hradci nad Moravicí a městu Opavě, se kterým i v současnosti aktivně spolupracuje. 

 

Návrh s dalšími údaji obsahuje příloha č. 1. 

 

Návrh byl projednán dne 11. 5. 2021 kulturní komisí, která jej podpořila. Cena by byla předána v rámci festivalu Bezručova Opava v září 2021. Finanční odměnu ve výši ░░░░ ░░ Kč je možno uhradit z rozpočtu odboru kancelář primátora.