ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.6.2021Bod programu:37/17
Věc:Změny v orgánech Slezského fotbalového clubu Opava a.s.
Důvod předložení:

návrh na změnu zástupců města v orgánech společnosti SFC Opava a.s.

Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Schvalovatel:Mgr. Petr Orieščík, náměstek primátora města
Předkládá:Mgr. Petr Orieščík, náměstek primátora města
Projednáno v RMO:73. RMO 26. 5. 2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

návrh na odvolání člena představenstva společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912:

a)

Ing. Michal Kokošek, nar. ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ Opava

2. schvaluje

návrh zástupce města do představenstva společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912:

a)

pan Zdeněk Pospěch, nar. ░░░░ ░░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ Praha 6

3. schvaluje

návrh na odvolání následujících členů dozorčí rady společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912:

a)

pan Vlastimil Harazim, nar. ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ Štěpánkovice

b)

pan Zdeněk Pospěch, nar. ░░░░ ░░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░ Praha 6

4. schvaluje

návrh následujících zástupců města do dozorčí rady společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s., se sídlem Lípová 105/2, Předměstí, 746 01 Opava, IČ: 25835912:

a)

Mgr. Petr Orieščík, nar. ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░░░░ Opava

b)

pan Petr Lamich, nar. ░░░░ ░░ , bytem ░░░░ ░░░░ ░░░░ ░ Hradec nad Moravicí

5. ukládá

zástupci města delegovanému na valnou hromadu společnosti Slezský fotbalový club Opava, aby na valné hromadě vykonával akcionářská práva města v souladu s body 1) až 4) tohoto usnesení

Důvodová zpráva

Složení orgánů společnosti Slezský fotbalový club Opava a.s. je ke dni 26. 5. 2021 následující:

 

Představenstvo společnosti:

předseda představenstva:  p. Zdeněk Viktorin

místopředseda představenstva: p. Radim Kavan 

místopředseda představenstva: p. Roman Kovář

člen představenstva: Ing. Michal Kokošek

člen představenstva: p. Michal Bártík

 

Dozorčí rada:

předsedkyně dozorčí rady:  Ing. Petra Hlaváčová

člen dozorčí rady: p. Vlastimil Harazim

člen dozorčí rady:  p. Zdeněk Pospěch (p. Zdeněk Pospěch podal rezignaci, informace týkající se rezignace bude doplněna nejpozději na zasedání zastupitelstva města dne 7. 6. 2021)

 

Rada města dne 26. 5. 2021 z pozice zástupce hlavního akcionáře projednala návrh předsedy představenstva Slezského fotbalového clubu a.s. Zdeňka Viktorina na změny v orgánech klubu a doporučila zastupitelstvu města schválit následující:

Na místo člena představenstva Michala Kokoška, který avizoval svůj úmysl dále nepokračovat ve funkci, navrhnout současného sportovního manažera mládeže a legendu klubu Zdeňka Pospěcha. Dále pak v dozorčí radě nahradit Vlastimila Harazima významným podnikatelem Petrem Lamichem a na uvolněné místo v dozorčí radě po Zdeňku Pospěchovi nominovat náměstka primátora města Opavy Petra Orieščíka. Valná hromada SFC Opava proběhne dne 12. července 2021.

 

Člen představenstva Ing. Michal Kokošek informoval ústně radu města o svém rozhodnutí podat rezignaci na svoji funkci člena představenstva. Zároveň Mgr. Petr Orieščík informoval radu města o skutečnosti, že společnost obdržela od pana Zdeňka Pospěcha rezignaci na funkci člena dozorčí rady.

 

Vzhledem k tomu, že je zájmem provést změny v orgánech společnosti, je i přes výše uvedené informace o rezignacích navrženo odvolání Ing. Michala Kokoška z funkce člena představenstva a pana Zdeňka Pospěcha z funkce člena dozorčí rady, a to z důvodu právní čistoty připravovaných kroků. Nejpozději na zasedání zastupitelstva města bude předložena upřesňující informace o daných rezignacích a případně bude upraveno navržené usnesení.

 

Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit návrh na změny v obou orgánech společnosti, kdy o těchto změnách bude následně jednat valná hromada společnosti 12. 7. 2021.