ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.3.2022Bod programu:36/21
Věc:Návrh na zvolení přísedícího u Okresního soudu v Opavě na dobu 4 let
Důvod předložení:

Volba přísedících u Okresního soudu v Opavě - v souladu se zákonem č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích) a dále v souladu se zák. č. 451/1991 Sb.

Zpracovatel:Bc. Jana Müllerová, vedoucí oddělení organizačního
Schvalovatel:JUDr. Tomáš Elis, tajemník
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:v RMO dne 16.02.2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. volí

do funkce přísedícího u Okresního soudu v Opavě na dobu 4 let pana Pavla Ministra, narozeného dne ░░░░ ░░ , trvale bytem ░░░░ ░░░░ ░░ Opava 6 navrženého členem zastupitelstva města  p. Miroslavem Kořistkou

Důvodová zpráva

Volba přísedících okresních soudů se řídí zákonem 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích) a dále v souladu se zákonem č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky. 

 

Přísedícím může být ustanoven státní občan České republiky, který je způsobilý k právním úkonům a bezúhonný, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svou funkci řádně zastávat, v den ustanovení dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí se svým ustanovením za přísedícího a přidělením k určitému soudu.

 

Novým kandidátem, kterého na post přísedícího u okresního soudu navrhl p. Miroslav Kořistka, člen zastupitelstva města, je pan Pavel Ministr, narozen dne░░░░ ░░ , trvale bytem ░░░░ ░░░░ ░░ 747 06 Opava 6.

 

Splnění zákonných podmínek a předpokladů pro výkon funkce přísedícího okresního soudu bylo kandidátem prokázáno:

- návrhem člena zastupitelstva města na volbu občana - kandidáta 
- prohlášením občana, který kandiduje na funkci přísedícího 
- čestným prohlášením občana, který kandiduje na funkci přísedícího 
- výpisem z rejstříku trestů fyzických osob.

 

Dne 08.02.2022 bylo k rukám primátora města doručeno kladné vyjádření předsedy Okresního soudu v Opavě JUDr. Mgr. Milana Kollera na volbu přísedícího p. Pavla Ministra. 

 

Všechny výše uvedené materiály, týkající se navrženého kandidáta jsou založeny a v případě potřeby k nahlédnutí u Bc. Jany Müllerové, vedoucí organizačního oddělení.

  

Žádost pana Pavla Ministra o pozici přísedícího u Okresního soudu v Opavě byla projednána na 99. schůzi RMO dne 16.02.2022 s doporučujícím návrhem usnesení zastupitelstvu - navrženého kandidáta do funkce přísedícího zvolit (usn.č. 4182/99/RM/22).

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Souhlasné stanovisko předsedy Okresního soudu v Opavě