ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:7.3.2022Bod programu:46/21
Věc:Pomoc Ukrajině
Důvod předložení:
Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

deklaraci následujícího znění: "Ruská federace reprezentovaná Vladimírem Putinem se dopustila barbarského činu proti lidskosti a zaútočila na svobodný a suverénní stát Ukrajina, a to na základě vylhaných a opakovaně zpochybněných obvinění. Válečný konflikt vydávaný za 'bezpečnostní akci chránící Rusko před Ukrajinou a Severoatlantickou organizací' způsobil smrt obrovského množství nevinných a bezbranných lidí včetně žen a malých dětí a způsobil nedozírné škody. Zastupitelstvo statutárního města Opavy tento hrůzný čin, který ve světě 21. století nesmí mít místo, odsuzuje a vyjadřuje solidaritu s Ukrajinou a jejími občany"  

 

2. schvaluje

Rozpočtové opatření č. 2022/XX/Z

ve financování - odbor finanční a rozpočtový

 

zapojení zůstatku ZBÚ (pořízení rezervy - pomoc Ukrajina)

 

 

(0000,8115,000000120,0000,0000000000000)

+ 10.000.000,00 Kč

 

 

 

ve výdajích - odbor finanční a rozpočtový

 

Rezerva FARO - pomoc Ukrajina

 

 

(6221,5901,000000120,0020,0002982000000)

+ 10.000.000,00 Kč

 

 

 

3. doporučuje
a)

radě města Opava zmocnit vedoucí odboru finančního a rozpočtového provádět změnu rozpisu rozpočtu z položky rezerva FARO - pomoc Ukrajině na jednotlivé položky dle platné rozpočtové skladby na základě potřeby vyhotovit objednávky a smlouvy pro pomoc občanům Ukrajiny postiženým vojenskou agresí Ruské federace nebo osobám těmto občanům zajišťující humanitární pomoc

b)

radě města Opava svěřit v souladu s § 102 odst. 3 zák. č. 128/2000 Sb., zákon o obcích (obecní zřízení), rozhodování o využití částky uvedené v bodě 2 tohoto usnesení primátorovi města, který je z titulu své funkce zároveň předsedou krizového štábu města Opava, přičemž využitím se rozumí rozhodování o uzavírání kupních smluv na pořízení movitých věcí, smluv o poskytnutí služeb nebo zajištění činností, nájemních smluv, smluv o výpůjčkách a obdobných odběratelských smluv, přičemž účelem těchto smluv bude vždy zajištění humanitární pomoci občanům Ukrajiny, kteří své domovy opustili v důsledku vojenské agrese Ruské federace. Využitím se dále rozumí oprávnění  primátora města poskytnout z prostředků vyčleněných rozhodnutím  dle bodu 2 tohoto usnesení z rozpočtu města Opava občanům Ukrajiny postiženým vojenskou agresí Ruské federace nebo osobám těmto občanům zajišťující humanitární pomoc finanční příspěvek, a to formou daru (limit 20.000 Kč) nebo dotace (limit 50.000 Kč)

4. ukládá

Radě města Opava připravit přehled využití finančních prostředků vyčleněných dle bodu 2 tohoto usnesení a předložit jej vždy na následující zasedání zastupitelstva města          

 

Důvodová zpráva

Z důvodu aktuálního mezinárodního ozbrojeného konfliktu na Ukrajině je reálný výskyt vysokého počtu uprchlíků, kteří narychlo a bez náležitého vybavení opustili své domovy a mohou tak potřebovat neodkladnou pomoc. V takovém případě by bylo značně neefektivní činit související právní jednání či jiné postupy striktním defaultním procesem podle zákona o obcích. Daná situace by pravděpodobně nesnesla odkladu do dalšího plánovaného nebo ad hoc stanoveného termínu RMO, tudíž ZMO využívá příznivé situace co do konání jeho řádného zasedání v maximálně vhodnou dobu, pročež v intencích zákona o obcích, na základě přiměřené aplikace ustanovení § 84 odst. 4 ve spojení s § 102 odst. 3 zákona o obcích, navrhuje delegovat tyto záležitosti do pravomoci primátora, aby mohly být řešeny s maximální flexibilitou a účelností. Případným potřebným ukrajinským uprchlíkům tak budou moci být ze strany SMO v náležité reakční době poskytnuty některé prostředky pomoci k alespoň částečnému zmírnění jejich aktuální naléhavé životní situace.

 

Z praktického hlediska bude příkazcem operace vedoucí finančního a rozpočtového odboru v součinnosti s panem primátorem - každá objednávka případně smlouva bude opatřena jeho souhlasným stanoviskem.

 

V případě, že se budou poskytovat dary či dotace, tak bude systém nastaven obdobně jako u covidových dotací - v RMO schváleny podmínky, kdo může požádat, vzor smlouvy a seznam žadatelů s výší finanční částky. Na základě těchto kroků by pak proběhlo vyplacení.

 

Vzhledem k tomu, že se situace mění každou hodinou, bude pan primátor o aktuálním stavu informovat ústně na pondělním zasedání.