ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.4.2022Bod programu:38/22
Věc:Obecně závazná vyhláška, o nočním klidu a regulaci hlučných činností
Důvod předložení:

potřeba aktualizovat a přehodnotit seznam akcí a nové akce

Zpracovatel:Mgr. Renáta Mrákotová, s.p. metodik vnitřního řízení úřadu
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:RMO 30. 3. 2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
v souladu s ustanovením § 10 písm. a) a d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona o obcích, § 5 odst. 7 zákona o některých přestupcích
1. schvaluje

obecně závaznou vyhlášku č. X/2022, o nočním klidu a regulaci hlučných činností s  účinnosti od patnáctého dne po dni vyhlášení 

Důvodová zpráva

Předkládáme návrh nové Obecně závazné vyhlášky č. x/2022, o nočním klidu a regulaci hlučných činností (dále jen OZV), kterou se nahrazuje stávající vyhláška č. 2/2021, tedy se ruší s tím, že nová vyhláška přejímá akce v nich uvedené a zároveň zde nastavuje nové akce mající určitý kulturní přínos pro město.  

Stávající úprava zákona o některých přestupcích v ustanovení § 5 odst. 7 stanoví dobu nočního klidu od 22. do 6. hodiny. Výjimku z této doby může stanovit obec, ale pouze ve výjimečných případech. Není tedy možné zahrnout do OZV opakující se činnosti. Podle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 4/16 je důvodem pro výjimku zájem na udržování místních tradic a upevňování mezilidských vazeb skrze hlasité noční aktivity, který převažuje nad zájmem na nerušený odpočinek toliko ve výjimečných případech.

Aby jakákoli akce mohla být součástí této vyhlášky, musí být naplněny všechny tyto podmínky:

  1. Předvídatelnost akce, každá akce musí být vymezena počtem dní a také alespoň určením měsíce, kdy se bude konat, aby se na akci mohli připravit zejména ti občané, kteří zde žijí a považují akce za zásah do svého práva na klidný odpočinek.
  2. Výjimečnost akce, nemůže se jednat o opakující se akce, kdy jde o periodicky pořádané venkovní zábavy. Naopak výjimečná akce je propojená s nějakou tradicí, případně zakládá tradici novou. Taktéž je potřeba citlivě nakumulovat počet akcí v lokalitě, aby tato nebyla nadměrně zatěžována.
  3. Významné upevňování mezilidských vazeb, jedná se o účel takových akcí, které mají podporovat komunitní setkávání se a vztahy lidi v rámci komunity. Je potřeba si uvědomit, že pokud se má jednat o zásah do práva na nerušený odpočinek v nočních hodinách, musí k takovému zásahu existovat vážný důvod.
  4. Veřejnosti přístupné akce, kdokoli bez omezení může akci navštívit. Není vůbec možné schvalovat rodinné či firemní akce.

Při jednání o návrhu OZV zpracovatelky návrhu Mgr. Renáta Mrákotová, Mgr. Jana Foltysová a Mgr. Žaneta Motlová, jakož i vedení města a primátor v pozici předkladatele návrhu, zvažovali citlivé naplnění všech těchto kritérií.

 

Protože z každoroční zkušenosti víme, že se v průběhu roku hlásí pořadatele akcí s tím, že by chtěli výjimku z hlukové vyhlášky, přistoupili jsme k tomu, že každý rok v Hlásce a na webových stránkách města zveřejňujeme výzvu pro pořadatele akcí, že nám mají své požadavky nahlásit. V letošním roce jsme obdrželi žádostí, které předkládáme v příloze tohoto materiálu.

Návrh vyhlášky vychází z toho, že akce spíše konzumního zaměření budou končit do 24 hod. Při tom, nakolik tyto akce budou nadále na místě vycházelo město zejména ze svých dosavadních zkušeností a také přihlíželo i ke stížnostem občanů města z okolí prováděné akce. Na straně druhé pro upevnění soudržnosti a kolektivních sociálních vazeb mají význam i akce tohoto typu, takže město ke zrušení  výjimky z jejich pořádán nepřistoupilo. Jelikož zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zakazuje prodej a  konzumaci alkoholu na akcích určených převážně pro osoby mladší 18 let, nebylo přistoupeno letos k výjimce zkracující noční klid  u akcí určených pro děti.

Především návrh vychází z dosavadních tradičních akcí, některé se konají již několik let. V příloze č. 2 je obsažena tabulka, která zahrnuje všechny podstatné údaje týkající se doposud probíhajících akcí i žádostí o nové akce.     

Při rozhodování se byly vzaty do úvahy zejména tyto skutečnosti: významnost akce, kulturní přínos akce a  zatížení dané lokality akcemi.

Rada na svém jednání rozhodla o zařazení akce Stavení máje v dubnu v areálu fotbalového hřiště FK Kylešovice a zahradní restaurace LG Bar mezi akce, které mají výjimku z rušení nočního klidu do 24 hod. Taktéž rozhodla o přesunu akce Charitativní fotbalový turnaj Pospěch Cup s hudebním večerem v srpnu taktéž v areálu fotbalového klubu Kylešovice mezi akce s výjimkou z rušení nočního klidu  do 02 hod. Obě akce budou mít výjimku v rozsahu jednoho dne. 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh vyhlášky 2022
Příloha č.2: pomocná tabulka akcí
Příloha č.3: vyznačení změn ve stávající OZV