ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:19. 12. 2022Bod programu:37/3
Věc:Institucionální zakotvení místní Agendy 21
Důvod předložení:

Ustanovení zodpovědného politika pro místní Agendu 21 a schválení Deklarace      k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21

Zpracovatel:Mgr. Adéla Kozelková, odbor rozvoje města a strategického plánování
Schvalovatel:Ing. Martina Heisigová, vedoucí odboru rozvoje města a strategického plánování
Předkládá:Ing. Pavel Meletzký, MBA, náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 7. 12. 2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. ruší

jmenování Mgr. Petra Orieščíka, jako zodpovědného politika pro místní Agendu 21

2. jmenuje

Ing. Pavla Meletzkého, MBA, jako zodpovědného politika pro místní Agendu 21

3. schvaluje

znění „Deklarace k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21         pro roky 2022 – 2024“

Důvodová zpráva

Statutární město Opava je od roku 2011 zapojeno do realizace místní Agendy 21 (dále jen "MA21") na svém území. Jedná se o uznávaný nástroj, který vede ke zlepšování kvality veřejné správy, strategického řízení, zapojování veřejnosti a budování místního partnerství s cílem podpořit systematický postup k udržitelnému rozvoji na místní či regionální úrovni. MA21 je vnímána jako prestižní mezinárodní celospolečenská záležitost a je respektovaným stabilním nástrojem pro zlepšování kvality veřejné správy vedoucí k celkovému blahobytu společnosti. Zapojení města je zdarma. 

MA21 představuje oficiální nástroj podpory udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni, který zahrnuje všechny tři pilíře udržitelného rozvoje, a to ekonomický, sociální i environmentální. MA21 je koordinována Ministerstvem životního prostředí, které je oficiálním garantem na národní úrovni. Kvalita úrovně udržitelného rozvoje ve městě je hodnocena na základě plnění kritérií MA21.

Díky zapojení města do realizace aktivit MA21 lze žádat o dotace zejména z rozpočtu Moravskoslezského kraje na pořádání tzv. osvětových kampaní a jejich propagaci. Jedná se o aktivity, které svým zaměřením spadají zejména do tématiky životního prostředí, zdravého životního stylu, nebo sociálních služeb. V uplynulých letech byly pořádány konkrétně tyto akce: Podpora třídění odpadu prostřednictvím žákovských ekotýmů (2021), kampaň Rizika sociálních sítí (2020), Podpora kompostování v opavských školách (2022), Prezentace poskytovatelů sociálních služeb na multižánrovém festivalu (2022), nebo Cyklus vzdělávacích seminářů pro účastníky komunitního plánování (2021, 2022).

Realizace MA21 a jednotlivé aktivity vykonávané městem se řídí tzv. Deklarací k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21. Jedná se o dokument, kterým město potvrzuje svůj zájem o podporu udržitelného rozvoje a realizaci MA21. Mimo udržitelný rozvoj  potvrzuje město také to, že bude provádět aktivní participaci se svými občany (v Opavě je participace s občany zajištěna zejména formou participativního rozpočtu s názvem Nápady pro Opavu). Text Deklarace k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21 je uveden v příloze č. 1. Znění deklarace je závazné a nelze jej měnit. 

Zodpovědný politik pro MA21 je zodpovědný za realizaci projektu MA21, zastřešuje základní procesy v rámci MA21 navenek, je členem politického vedení města (např. primátor, náměstek primátora, člen zastupitelstva nebo rady) a do funkce jej jmenuje zastupitelstvo města. Jako zodpovědný politik pro MA21 je navržen Ing. Pavel Meletzký, MBA, kterému byla přidělena agenda realizace MA21. 

Na základě výsledků komunálních voleb do zastupitelstva města 2022 doporučujeme zastupitelstvu města schválit jmenování zodpovědného politika pro MA21 a schválit Deklaraci k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21 k zajištění kontinuity výkonu MA21 ve městě.

Přílohy:
Příloha č.1: Deklarace k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21