ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.9.2023Bod programu:33/6
Věc:Přeměna společnosti Technické služby Opava s.r.o. na Technické služby Opava a.s.
Důvod předložení:

Změna právní formy společnosti

Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Schvalovatel:Ing. Vladimír Schreier, náměstek primátora
Předkládá:Ing. Vladimír Schreier, náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 30. 08. 2023
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Projekt změny právní formy obchodní společnosti Technické služby Opava s.r.o. na akciovou společnost včetně stanov

Důvodová zpráva

A. Struktura majetku TS

 

  1. Nemovitý majetek patří městu a TS jej mají na základě smlouvy v nájmu. Není to tržní nájem. Většinu větších oprav majetku, pokud se realizují,  platí město. Vloni jsme v prosinci zvýšili limit pro tyto opravy z rozpočtu TS. Vzhledem k tomu, že nájem není tržní a TS vstupují s výkony na trh, je otázkou zda toto nemůže být vnímáno jako nedovolená podpora.
  2. TS mají v účetnictví rezervy na opravy majetku, které lze využít na opravy nemovitého majetku, proto je záměr po přeměně společnosti a zvýšení právní ochrany majetku vložit nemovitý majetek do majetku TS. Zároveň se zjednoduší administrativní proces hospodaření s nemovitým majetkem společnosti.
  3. Movitý majetek si TS nakupují ze svých zdrojů.

 


B. Statutární uspořádání

 

  1. TS jsou spol. s r. o., což nepovažujeme z dlouhodobého pohledu za  vhodné z hlediska ochrany majetku ve veřejnoprávní sféře, vzhledem k tomu, že v roce 2021 dosáhl objem výkonů 225 mil. Kč a aktiva bez nemovitého majetku byla ve výši 114 mil. Kč.
  2. V TS jsou tři jednatelé, ale každý podle výpisu z OR může jednat samostatně. Ve stanovách je sice uvedeno, že nad 500 tis. Kč musí podepisovat dva jednatelé, ale toto není v OR, takže vůči třetím osobám, když jednatel podepíše samostatně jakýkoliv převod majetku  je to právně platné vůči třetím osobám.
  3. Z hlediska řízení  sice existují schůzky jednatelů, tyto však nemají právní závaznost, takže v podstatě rozhodování ve všem je na řediteli společnosti. Schůzky mají pouze informativní charakter. 
  4. Akcionář, tedy město, by měl mít daleko aktivnější roli při řízení společnosti a zástupci města ve společnosti by měli mít větší zodpovědnost za vývoj TS především v oblasti dlouhodobých a koncepčních.

 

 

C. Návrhy změn

 

  1. Přeměnit společnost Technické služby spol. s r. o. na akciovou společnost, kde zodpovídá za veškerou  činnost představenstvo, které by se utvořilo ze stávajících jednatelů. Pro řízení společnosti se vytvoří nové  stanovy, které by byly podobné jako v MDPO. Ředitel by dostal kompetenci samostatně podepisovat do výše  500 tis. Kč.
  2. Stanovy by zároveň posílily kontrolní roli DR.
  3. Po té co bude dokončena přeměna společnosti na a. s by  se  vložil nemovitý majetek do majetku společnosti, jsou k tomu zapotřebí znalecké posudky a změna zápisu základního jmění do OR.

 

 

D. Právní podmínky přeměny

 

Požadují se 2 účetní závěrky ověřené auditorem ne starší 6 měsíců pro ten který krok, a to:

  1. k datu schválení projektu změny právní formy,
  2. k rozhodnému dni, ke kterému dochází ke změně právní formy,
  3. dále potřebujeme  znalecký posudek na ocenění společnosti. Je to nezbytné kvůli prokázání hodnoty vlastního kapitálu společnosti. Zkrátka, že dosahuje na zákonem předepsané minimum základního kapitálu 2 mil. Kč.

 

 

 

Statutární orgán, jednatel společnosti Technické služby Opava s.r.o. rozhodl o potřebě přijetí rozhodnutí města  ve věci změny právní formy společnosti na akciovou společnost.

 

Materiály jsou zpracovány a předkládány v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (dále jen ZOK), ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

 

V souladu se zákonem o přeměnách obchodních společností a družstev byl připraven Projekt změny právní formy společnosti Technické služby Opava s.r.o. na akciovou společnost (dále jen "Projekt změny právní formy"). Změna právní formy znamená změnu vnitřních poměrů zúčastněné společnosti a změnu právního postavení jejích společníků. Při změně právní formy tedy zúčastněná právnická osoba nezaniká a ani nepřechází její jmění na právního nástupce. Každá obchodní společnost může změnit svou právní formu na jinou formu obchodní společnosti a na družstvo (§360). 

 

Součástí Projektu změny právní formy jsou také stanovy budoucí akciové společnosti.

 

 

Dne 07. 09. 2023 byla doplněna důvodová zpráva:

 

Za tímto účelem byl zástupci společnosti, advokátní kanceláří Hulva & Partners a notářem JUDr. Jaromírem Kožiakem, Ph.D. zpracován „Projekt změny právní formy na akciovou společnost“ (dále také jen „Projekt“), který tvoří přílohu návrhu usnesení a který podrobně popisuje jak současný stav, tak stav budoucí po provedené změně. Vzhledem k ochraně věřitelů a zákonné úpravě, musí být záměr provedení samotné změny oznámen ve veřejném rejstříku ve lhůtě min. jeden měsíc před plánovanou změnou právní formy. V souladu s Projektem je tento krok naplánován k 1. 1. 2024:

 

  1. Co se bude schvalovat – Projekt změny právní formy Technické služby Opava s.r.o. na akciovou společnost. Součástí jsou také nové stanovy, společnost změnou právní formy nezaniká ani nevzniká nová. V současné době je tento Projekt předkládán ke schválení.
  2. Co se má s Projektem udělat následně? Po schválení v orgánech města je potřeba Projekt zveřejnit na 1 měsíc ve sbírce listin obchodního rejstříku kvůli ochraně věřitelů. Projekt může podepsat primátor nebo na základě udělené plné moci JUDr. Tomáš Hulva, MBA, LL.M. V této fázi jde o předběžné schválení konceptu, nikoli o oficiální schválení změny právní formy. Projednání Projektu v Radě města a na Zastupitelstvu je výhradně interní záležitostí města. V podstatě se jedná
    o vyjádření souhlasu s jeho obsahem a stanovami a tudíž, že text Projektu je v pořádku a může být zveřejněn.
  3. Kdo a kdy to bude oficiálně schvalovat a podepisovat? Změnu právní formy, doplnění základního kapitálu a jednotlivé členy orgánů společnosti podle Projektu, by měla po uplynutí 1 měsíce
    od zveřejnění ve sbírce listin schválit Rada města, při výkonu působnosti valné hromady jediného společníka obchodní společnosti  Technické služby Opava s.r.o., a protože projekt obsahuje také stanovy, mělo by ji schválit i Zastupitelstvo. Pořadí je lhostejné, ale nemůže to být dříve než po uplynutí 1 měsíce od zveřejnění Projektu, dříve se změna právní formy nedá oficiálně schválit, momentálně připadá schválení reálně nejdříve na měsíc listopad.
  4. Co bude pak? Až bude vše schváleno a podepsáno, notář nastaví v informačním systému veřejných rejstříků, aby se změna právní formy promítla do obchodního rejstříku automatizovaně k 1. 1. 2024 a vloží do systému všechny potřebné listiny. Tím fakticky dojde k 1. 1. 2024 ke změně právní formy.

 

Přílohy:
Příloha č.1: Projekt změny právní formy