ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.12.2023Bod programu:7/7
Věc:Obecně závazná vyhláška o místním poplatku ze psů
Důvod předložení:

novela zákona o místních poplatcích 

Zpracovatel:Mgr. Renáta Mrákotová, s.p. metodik vnitřního řízení úřadu
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:15. 11. 2023
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

obecně závaznou vyhlášku č. x/2023, o místním poplatku ze psů s účinností od 1. 1. 2024

Důvodová zpráva

Důvodem předložení nové obecně závazné vyhlášky je skutečnost, že zákonem č. 252/2023 Sb. byl novelizován zákon o místních poplatcích. Ministerstvo vnitra obecně doporučilo vzhledem k obsahu novely vydat nové obecně závazné vyhlášky, jejichž předmětem je stanovení místního poplatku.  Výše poplatku zůstává stejná jako u stávající vyhlášky. 

 

Návrh vychází ze znění dosavadní vyhlášky s tím, že zapracovává změněná ustanovení zákona, která se týkají formulace u osvobození od poplatku a procesních ustanovení majících informativní povahu.

 

Poplatníkovi je v souladu s daňovým řádem stanovena ohlašovací povinnost. Sazba poplatku není stanovena v úplné výši, kterou zákon umožňuje (1 500 Kč) a je odstupňovaná podle počtu psů a u důchodců se jedná o zákonem sníženou sazbu poplatku. Splatnost poplatku je stanovena s ohledem na efektivní správu poplatku.

Základní sazba činí 600 Kč, za druhého a dalšího psa 900 Kč

U důchodců je to 200 Kč a za druhého a dalšího psa 300 Kč

 

Návrh vyhlášky jednak přejímá informativní ustanovení o osvobození ze zákona a potom také již tradičně osvobozuje tyto poplatníky mající psa:

a)         sloužícího Policii ČR, Městské policii Opava, Armádě ČR, Hasičskému záchrannému sboru a Vězeňské službě ČR, čímž se zohledňuje skutečnost, že takový pes je využíván k veřejnému zájmu,

b)         používaného ke canisterapii, tímto se zohledňuje společenská činnost poplatníka vykonávaná za pomoci psa.

Návrh vyhlášky zachovává osvobození pro psy přijaté z místního útulku města Opavy a jiných obdobných zařízení. Tímto město podporuje aktivity, v důsledku kterých psi umístění v městském útulku nacházejí útočiště u jiných osob.

 

Dále město sníženou 50% sazbou podporuje činnost kynologického svazu, jedná-li se o poplatníky, kteří nemají chovnou stanici.

 

Článek 8 ukládá poplatníkovi lhůtu do konce kalendářního roku pro ohlášení údaje rozhodného pro osvobození či úlevu od poplatku dle § 14a odst. 6 zákona o místních poplatcích, jinak jeho nárok na úlevu či osvobození zaniká.

Přílohy:
Příloha č.1: stávající OZV
Příloha č.2: Návrh OZV