ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.12.2023Bod programu:52/7
Věc:Změna č. 6 Územního plánu Opavy
Důvod předložení:

schválení pořízení změny

Zpracovatel:Ing. Monika Pazderová, vedoucí oddělení územního plánování
Schvalovatel:Bc. Petr Popadinec, člen rady města
Předkládá:Bc. Petr Popadinec, člen rady města
Projednáno v RMO:v Komisi pro urbanismus a investice dne 01.11.2023
v RMO dne 15.11.2023
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

návrh změny Územního plánu Opavy dle přílohy č. 1 materiálu

b)

pořízení Změny č. 6 Územního plánu Opavy zkráceným postupem dle § 55a odst. 1 stavebního zákona, a podmiňuje pořízení věcné změny úhradou nákladů žadatelem. Předmětem této změny bude rovněž převedení Územního plánu Opavy do jednotného standardu dle ust. §  20a stavebního zákona. Převedení územního plánu do jednotného standardu nebude hrazeno žadatelem o věcnou změnu územního plánu.

Důvodová zpráva

Magistrát města Opavy, odbor výstavby a územního plánování, oddělení územního plánování, jako věcně a místně příslušný orgán územního plánování podle § 6 odst. 1 písm. e) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "stavební zákon") předkládá návrh na změnu územního plánu podaný dle § 55a stavebního zákona s vyhodnocením pořizovatele a vyjádřením Komise pro urbanismus a investice jako podklad pro pořízení Změny č. 6 Územního plánu Opavy. 

 

Přestože usnesením č. 95/3/ZM/22 ze dne 19.12.2022 byl zastupitelstvem města stanoven termín pro předložení návrhů  na další změnu, a to návrhů došlých do 31.12.2023, pořizovatel předkládá předmětný návrh na změnu využití plochy týkající se pouze jednoho pozemku (pozemku parc. č. 2290/2 v k. ú. Opava - Předměstí) společně s povinným převedením Územního plánu Opavy do jednotného standardu dle §  20a stavebního zákona. Povinnost převedení územního plánu do jednotného standardu vznikla v důsledku právní úpravy stavebního zákona, a platí pro návrhy na změnu došlé od 1.1.2023.   

 

Převedení územního plánu do jednotného standardu společně s pouze jednou věcnou změnou v rámci jednoho procesu bude jednodušší, než převedení územního plánu do jednotného standardu s několika věcnými změnami. Pro návrhy na změnu územního plánu došlé v roce 2023 tak již bude územní plán převeden do povinné standardní podoby.

 

Návrh je doložen stanovisky dle § 55a odst. d) a e) stavebního zákona pro zkrácený postup pořizování změny územního plánu se závěrem, že navrhovaná změna nemůže mít samostatně nebo ve spojení s jinými koncepcemi nebo záměry významný vliv na předmět ochrany nebo celistvost evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti a návrh na změnu nebude posuzován podle § 10i zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů. Předmětnou věcnou změnu tedy lze pořídit zkráceným postupem dle ust. § 55a stavebního zákona, jelikož splňuje všechny zákonem dané požadavky. Potřeba posouzení vlivů na udržitelný rozvoj území ze stanovisek krajského úřadu nevyplynula. 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh změny ÚP_Změna č.6.docx