ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:8.4.2024Bod programu:41/8
Věc:Doplňující pokyny k úpravě návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy
Důvod předložení:
Zpracovatel:Ing. Monika Pazderová, vedoucí oddělení územního plánování
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:v RMO dne 27.3.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

prověření souladu návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy s platnou Politikou územního rozvoje ČR, tj. ve znění Aktualizací č. 1, 2, 3, 4, 5, 6 a 7 (schválena usnesením vlády České republiky ze dne 7. 2. 2024, nabytí účinnosti dne 1. 3. 2024)

b)

prověření souladu návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy s platným zněním Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje, tj. ve znění Aktualizací č. 1, 2a, 2b, 3, 4, 5, 6 a 7 (Aktualizace č. 6 Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje byla vydána Zastupitelstvem Moravskoslezského kraje dne 7. 3. 2024 usnesením č. 15/1682)

c)

aktualizaci zastavěného území návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy s ohledem na zástavbu realizovanou od 1. 2. 2023, tj. od data poslední aktualizace zastavěného území v návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy

d)

v návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy prověření využití ploch vymezených v zastavěném území jako stabilizované plochy zemědělské - zahrady (ZZ), zda nejsou pod jedním oplocením se stavbou hlavní (stavbou rodinného domu, bytového domu, občanského vybavení), pokud ano, plochy ZZ přiřadit do ploch s rozdílným způsobem využití, ve které je stavba hlavní - náprava nesouladu platného ÚP se skutečným využitím ploch

Důvodová zpráva

Vzhledem k opakovaným úpravám Změny č. 3 Územního plánu Opavy na základě požadavků ze strany objednatele předaných zhotoviteli po předání I. etapy prací Změny č. 3 Územního plánu Opavy zhotoviteli objednateli dne 21.04.2023 za účelem společného jednání, je nutná aktualizace návrhu Změny č. 3 Územního plánu Opavy, jeho souladu s posledním planým zněním Politiky územního rozvoje ČR a Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje. Vzhledem k termínu odevzdání I. etapy návrhu změny (4/2023) a jeho následným úpravám v textu, je žádoucí pro další projednávání změny aktualizovat také zastavěné území a prověřit využití ploch vymezených v zastavěném území jako stabilizované plochy zemědělské - zahrady (ZZ), zda nejsou pod jedním oplocením se stavbou hlavní (stavbou rodinného domu, bytového domu, občanského vybavení), pokud ano, plochy ZZ přiřadit do ploch s rozdílným způsobem využití, ve které je stavba hlavní, a napravit tak nesoulad současně platného Územního plánu Opavy se skutečným využitím ploch.