ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2024Bod programu:25/9
Věc:Hokejový klub Opava – dodatek ke smlouvě
Důvod předložení:

Činnost odboru

Zpracovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Schvalovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:dne 29.05.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

dodatek č. 1 (MMOPP00G0Q7P) ke smlouvě (MMOPP00G0S0A) ze dne 17.01.2024 mezi statutárním městem Opava a Hokejovým klubem Opava s.r.o. se sídlem Zámecký okruh 413/8, Město, 746 01 Opava, IČ 04618751, zastoupeným Mgr. Daliborem Bártou, jednatelem

Důvodová zpráva

Hokejový klub Opava s.r.o. (dále je HKO) se obrátil na statutární město Opava jako na svého vlastníka s žádostí o pomoc při překonání problémů s casch-flow. Z důvodu nárůstu ceny za distribuci elektrické energie narostly HKO faktury za spotřebu energie řádově na 600-650 tis. Kč měsíčně.

 

Dle stávající Smlouvy o poskytnutí účelové dotace z rozpočtu statutárního města Opavy dle článku VII. DOBA A ZPŮSOB POSKYTNUTÍ DOTACE probíhá proplacení uznatelných nákladů z dotace dle odstavce 2. 

Příjemce písemně požádá poskytovatele o vyplacení části dotace ve výši rovnající se výši předložených uznatelných nákladů: součástí této žádosti musí být specifikace uznatelných nákladů, o jejichž proplacení příjemce žádá, a doklady existenci těchto nákladů prokazující. Nejpozději společně s podáním žádosti o vyplacení části dotace je příjemce povinen poskytovateli prokázat skutečnou úhradu všech uznatelných nákladů, o jejichž proplacení požádal.

Prakticky to znamená, že jakmile HKO uhradí uznatelné náklady – faktury, požádá o proplacení dotace a zároveň s fakturou předloží doklad o úhradě (výpis z banky). V současné době má v tomto okamžiku HKO problém s financemi, kdy nedisponuje s volnými financemi na úhradu těchto faktur.

 

Navrhovanou úpravou odstavce 2. článku VII - doplněním věty:  Pokud příjemce požádá o vyplacení části dotace na úhradu uznatelných nákladů nad 50.000,00 Kč včetně DPH již před samotnou úhradou těchto nákladů, předloží příjemce specifikaci uznatelných nákladů a doklady existenci těchto nákladů prokazující, a následně do deseti kalendářních dnů od poskytnutí části dotace předloží doklad o úhradě těchto nákladů

je HKO dána možnost, že předloží poskytovateli dotace pouze doklad o uznatelných nákladech (fakturu) ještě před faktickou úhradou. SMO jako poskytovatel zašle část dotace na úhradu těchto nákladů a HKO do 10 kalendářních dnů od obdržení dotace na BÚ zašle doklad prokazující úhradu požadovaných nákladů poskytovateli dotace.

Z důvodu pracnosti zpracovávání požadavků na úhradu dotace (provádění formální kontroly) lze této možnosti využít pouze u faktur nad 50.000,00 Kč včetně DPH.

 

Rada města se tímto materiálem zabývala na svém jednání dne 29.05.2024 a doporučila zastupitelstvu města přijetí navrženého usnesení.

Přílohy:
Příloha č.1: žádost - anonymizovaná
Příloha č.2: dodatek ke smlouvě
Příloha č.3: původní smlouva