ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2024Bod programu:18/9
Věc:Aktualizace Komunitního plánu rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO na období 2022–2026
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Schvalovatel:Ing. Michal Kokošek, 1.náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1.náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 29.05.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Aktualizovaný Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO na období 2022–2026 

Důvodová zpráva

Z důvodu aktualizace Komunitního plánu rozvoje sociálních a souvisejících služeb statutárního města Opavy na období 2022–2026 (dále jen komunitní plán), schváleného v Zastupitelstvu SMO dne 11.04.2022, předkládáme Zastupitelstvu SMO tento materiál.

Komunitní plán je strategickým dokumentem města Opavy, na jehož tvorbě se podíleli poskytovatelé sociálních služeb, zástupci Magistrátu města Opavy, dalších institucí, pečující osoby a odborníci v sociální oblasti. Nastiňuje ideální stav služeb na území našeho města – stanovuje cíle v sociální oblasti, které jednotlivé pracovní skupiny vyhodnotily jako důležité a definuje opatření, díky kterým se mohou jednotlivé cíle naplnit. Zařazením cíle a opatření do komunitního plánu je deklarována potřebnost jednotlivých záměrů, společně s tímto krokem však nevzniká nárok na financování jejich realizace z rozpočtu SMO. 

Vzhledem k delšímu, pětiletému, období, na které je plán schvalován, je nutná s ohledem na vývoj potřeb v sociální oblasti v Opavě jeho aktualizace. Po projednání v pracovních skupinách a koordinační skupině byla vyhodnocena opatření, která není nutné v plánu nadále uvádět, protože z různých důvodů nebudou realizována a naopak doplnit stávající či zcela nová opatření, která vyplynula z aktuálních potřeb.

Jedná se o následující změny plánu:

1) DOPLNĚNÍ NOVÝCH OPATŘENÍ ČI ROZŠÍŘENÍ STÁVAJÍCÍCH

  • Plánování sociálních služeb s obcemi v rámci ORP Opava (s. 15) – průřezová témata, která jsou společná pro všechny skupiny komunitního plánování, byla doplněna o nové téma plánování sociálních služeb s obcemi v rámci ORP Opava. Společné plánování jednotlivých ORP v Moravskoslezském kraji je pravidelně řešeno na zasedáních Pracovní skupiny obcí s rozšířenou působností, která se schází pod záštitou MSK. Obec Opava by měla znát potřeby ve svém území a společně s okolními obcemi by je měla průběžně mapovat a zabezpečovat. V plánu jsou vymezeny konkrétní aktivity, které bude nutné ve spolupráci s obcemi postupně realizovat.
  • Vznik centra denních služeb pro osoby se zdravotním postižením a seniory (lidé se zdravotním znevýhodněním, s. 33) – ze strany pečujících osob je evidována dlouhodobá poptávka po zřízení sociální služby pro osoby se zdravotním postižením. Z tohoto důvodu je v současné době rekonstruován z prostředků IROP a SMO objekt Seniorcentra Opava, p.o., kde vzniká nové bezbariérové centrum denních služeb s kapacitou 10 klientů. Záměr je projednán s MSK a kapacita nové služby je deklarována ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb v MSK na léta 2024–2026. Nyní je nutné novou službu v rámci aktualizace komunitního plánu města Opavy zapracovat i do tohoto strategického dokumentu – jedná se o administrativní krok.
  • Zvyšování kvality služby Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené – chráněné bydlení (lidé se zdravotním znevýhodněním, s. 34) – Charita Opava v letošním roce realizovala výstavbu 4 bezbariérových bytových jednotek v Jarkovicích pro účely chráněného bydlení, které také slavnostně otevřela. V souvislosti s tímto však potřebuje rozšířit provozní dobu služby o víkendech a státních svátcích od 7 do 19 hod. a navýšit úvazkovou kapacitu o 0,25 úvazku pracovníka v sociálních službách, čímž dojde k zajištění vyšší míry podpory klientů a zabezpečení jejich individuálních potřeb. Opatření je proto navrženo rozšířit o uvedené aktivity.
  • Rozvoj odlehčovacích služeb (senioři, s. 36) – rozšíření stávajícího opatření o vznik pobytové odlehčovací služby (5 lůžek) v nově vystaveném objektu OASA nezisková o.p.s. Záměr je zapracován ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb v MSK na léta 2024–2026 a jeho potřebnost je deklarována rovněž Zastupitelstvem SMO. Nyní je nutné ho v rámci aktualizace komunitního plánu SMO zapracovat i do tohoto strategického dokumentu – rovněž se jedná o administrativní krok u již schváleného záměru.
  • Vznik domova pro seniory a dalších kapacit pobytových služeb pro seniory (senioři, s. 38) – nové opatření navržené s ohledem na stárnutí populace a na plánované výstavby objektů pro seniory poskytovatelů OASA nezisková, o.p.s. a Vila Vančurova o.p.s. OASA nezisková plánuje zřídit 30 lůžek domova pro seniory, přičemž 12 může v případě potřeby vyčlenit pro nízkopříjmové seniory, kteří jsou z důvodu nedostatečného příjmu těžko umístitelní v ostatních pobytových zařízeních. Kapacita domova je společně s odlehčovací službou zapracována ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb v MSK na léta 2024–2026 a má schválenou deklaraci potřebnosti Zastupitelstva SMO. Nyní je nutné záměr zapracovat do komunitního plánu – jedná se o administrativní krok. Další rozvoj plánuje také organizace Vila Vančurova o.p.s. V současné době poskytovatel rekonstruuje budovu bývalé pošty v centru města, kde krom komerčních služeb vznikne max. 75 lůžek domova pro seniory. Ty by měly být obsazeny žadateli v pořadníku na podzim r. 2024. V rámci druhého projektu poskytovatel výhledově plánuje vystavět 3 nové objekty s kapacitou 60 lůžek (dohromady 180) v parku u historické budovy Vila Vančurova o.p.s. Objekty plánuje vystavět postupně, dle aktuální poptávky občanů. Od té se bude odvíjet i druh registrované služby – domov pro seniory či domov se zvláštním režimem, přičemž organizace konzultuje se zástupci Slezské nemocnice v Opavě zřízení služby následné péče, do které by mohli být dočasně umístěni lidé propuštění z nemocnice, vyžadující doléčení, než budou schopni odejít do domácího prostředí či pobytové služby.
  • Rozvoj pečovatelských služeb (senioři, s. 39) – s ohledem na stárnutí populace a možnost co nejdelšího udržení seniorů ve svém domácím prostředí bylo doplněno opatření zaměřující se na rozvoj terénní pečovatelské služby. V současné době se kapacity stávajících poskytovatelů začínají jevit jako nedostatečné a bude nutné situaci mapovat, a v případě potřeby pak navýšit úvazky pečovatelek a zabezpečit také okolní obce v rámci ORP Opava. Na nedostupnost pečovatelských služeb v obcích byl odbor sociálních věcí upozorněn rovněž od pracovníků KÚ MSK.

2) SMAZÁNÍ OPATŘENÍ ČI JEJICH ČÁSTÍ

  • Rozvoj sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi prostřednictvím návazné aktivity Asistovaný kontakt (Děti, mládež a rodina, s. 18) – na základě doporučení MSK organizace Elim Opava, o.p.s. aktivitu asistovaný kontakt zařadila mezi běžné činnosti sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi, a není třeba ji nadále poskytovat v rámci samostatného projektu.
  • Vznik komunitního prostoru (Děti, mládež a rodina, s. 18) – smazáno bylo rovněž opatření organizace Elim Opava, o.p.s., která plánovala za budovou Elimu v Opavě – Kateřinkách zřídit komunitní prostor. S ohledem na technické možnosti místa původně plánovaná realizace není možná (složité inženýrské sítě apod.).
  • Podpora rozvoje a rozšíření aktivit Občanské poradny a Naděje – střediska krizové pomoci (lidé se specifickými sociálními problémy, s. 30) – část opatření týkající se rozšíření aktivit Občanské poradny v plánu zůstává. Smazány budou informace o Naději – středisku krizové pomoci z důvodu, že krizová pomoc Charity Opava byla po konzultaci s MSK zrušena a některé z poskytovaných aktivit přesunuty do Občanské poradny.
  • Přestěhování denního stacionáře Domovinka do nových bezbariérových prostor s navýšenou kapacitou (lidé se zdravotním znevýhodněním, s. 32) – opatření se s ohledem na využití budovy bývalého Mariana nebude realizovat. Stacionář nebude přestěhován do zrekonstruovaného objektu (tzv. Domečku) v zahradě. Česká Provincie Kongregace Dcer Božské lásky se zaměří na jiné úpravy investičního charakteru – přestěhování stacionáře do více vyhovujících podmínek v rámci stávající budovy, vytvoření parkoviště na nádvoří a relaxační zóny pro klienty stacionáře a domova pro seniory v zahradě. Navýšení kapacity rovněž nebude nutné z důvodu výstavby nového centra denních služeb, které může případné další zájemce o službu zabezpečit.

Aktualizována byla také tabulka s přehledem poskytovatelů v Základní síti sociálních a souvisejících služeb SMO (s. 41) – vymazání již zaniklých služeb (Charita Opava – služby následné péče a krizová pomoc) a doplnění nových služeb, které na našem území nově vznikly či delší dobu působí a jsou potřebné (Domov Vesalius, z.ú. – odlehčovací služba, Krizové centrum Ostrava, z.ú. – krizová pomoc).

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh opatření. 

Přílohy:
Příloha č.1: Aktualizovaný Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO na období 2022–2026