ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:1.3.2021Bod programu:7/15
Věc:Závazek SMO na spolufinancování navýšené kapacity sociální služby domov pro seniory
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Ing. Radim Křupala, ředitel Seniorcentra Opava p.o.
Schvalovatel:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Jedlička, náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 17.02.2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

závazek SMO na spolufinancování 30% oprávněné provozní ztráty plynoucí z navýšené kapacity o 26 lůžek u pobytové sociální služby domov pro seniory poskytované Seniorcentrem Opava, příspěvkovou organizací, se sídlem Opava, Rolnická 1550/24, PSČ: 747 05, IČ: 71196943, ve výši 1.015.000,00 Kč v období od 1. 6. 2021 do 31. 12. 2021

Důvodová zpráva

Z důvodu zajištění financování navýšené kapacity domova pro seniory Seniorcentra Opava, p.o. o 26 lůžek a zařazení těchto 26-ti lůžek do Krajské sítě sociálních služeb Moravskoslezského kraje (dále jen "Krajská síť") předkládáme Zastupitelstvu k projednání tento materiál.

 

Sociální služba Domov pro seniory svaté Kateřiny je v současné době součástí Krajské sítě s kapacitou 24 lůžek. Tato pobytová služba je poskytována v 3. NP objektu Seniorcentra Opava, p.o. na adrese Rolnická 24 v Opavě - Kateřinkách a je určena pro cílovou skupinu osob senioři nad 65 let s vysokým stupněm závislosti na péči druhé osoby. Navýšení kapacity o 26 lůžek plyne z již městem realizované investice - rekonstrukce 2. NP téhož objektu. Po navýšení kapacity bude celková kapacita domova pro seniory 50 lůžek.

 

Zařazení navýšené kapacity do Krajské sítě je podmínkou pro financování sociální služby z rozpočtu MPSV. Povinnou součástí žádosti o zařazení do Krajské sítě je závazek obce na spolufinancování oprávněné provozní ztráty. Pro pobytové sociální služby typu domova pro seniory se jedná o závazek ve výši 30% oprávněné provozní ztráty. 

Rozpočtově je již tento závazek pokryt a je součástí již schváleného provozního příspěvku Seniorcentru Opava, příspěvkové organizaci na rok 2021.

 

Rada SMO na svém zasedání dne 17.02.2021 doporučila Zastupitelstvu města závazek schválit. Na základě uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení. 

Přílohy:
Příloha č.1: Rozpočet a personální zajištění navýšené kapacity