ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:29.3.2021Bod programu:47/15
Věc:Obecně závazná vyhláška č. X/2021, o místním poplatku z pobytu
Důvod předložení:

novela poplatkového zákona zákonem č. 609/2020 Sb.

Zpracovatel:Mgr. Renáta Mrákotová, s.p. metodik vnitřního řízení úřadu
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:17. 2. 2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

obecně závaznou vyhlášku č. X/2021, o místním poplatku z pobytu s účinností od 15. dne po dni vyhlášení

Důvodová zpráva

Důvodem předložení nové vyhlášky je skutečnost, že v rámci tzv. daňového balíčku byla přijata dílčí novela zákona o místních poplatcích, která vede k nutnosti přijmout novou vyhlášku. Jedná se o zákon č. 609/2020 Sb., účinný od 1. 1. 2021. Tímto zákonem byly provedeny tyto formální změny:

 

1. vymezení, co není předmětem poplatku, v důsledku novely tedy nově přidáno, že se jedná o pobyt ve zdravotnickém zařízení do čl. 2 odst. 1 návrhu vyhlášky.

 

2. změnou ad 1) došlo ke změně zákonného osvobození, neb toto osoby již nemusely být nadále osvobozeny, což se projevilo v čl. 8 odst. 1 návrhu vyhlášky.  

 

Statutární město Opava obecně závaznou vyhláškou č. 4/2019 zavedlo místní poplatek z pobytu. Tento poplatek je zařazován mezi místní daně, které jsou v různé podobě vybírány u nás i v zahraničí, kde jsou označovány také jako turistická daň, turistická taxa nebo pobytová daň.

 

Dle novely zákona o místních poplatcích účinné od 1. 1. 2020 se místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a místní poplatek z ubytovací kapacity zrušily a zavedl se nově poplatek z pobytu.

 

Tento poplatek má především fiskální funkci, neboť jeho účelem je zajistit příjmy do rozpočtu obce. Tyto příjmy by měly kompenzovat náklady, které obec vynaloží v souvislosti s cestovním ruchem a službami s ním spojenými, např. likvidace odpadů, rozvoj infrastruktury, péči o veřejnou zeleň a prostranství.

 

Předmětem poplatku je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu.

 

Sazba poplatku činí i nadále 21 Kč za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku. Rozhodný je tak počet přenocování v obci u daného poskytovatele pobytu. Předmětem poplatku je záměrně "úplatné poskytnutí pobytu" a nikoliv "ubytování". Má tedy zahrnout i úplatné poskytnutí pobytu v prostorách k tomu primárně neurčených, zejména v bytech, ateliérech a v dalších prostorách zkolaudovaných za jiným účelům než k poskytnutí ubytování, ale např. i na zahradě nebo louce, pokud poskytovatel pobytu za pobyt na nich vybírá úplatu od pobývajících.

 

Poplatníkem poplatku je osoba, která v obci není přihlášená.

Plátcem poplatku je poskytovatel úplatného pobytu, který od poplatníků vybere poplatek a odvede jej správci poplatku. Aby bylo možné zpětně prověřit správnost odvedení poplatku, je poskytovatel pobytu povinen vést evidenční knihu, do které zapisuje údaje p pobývajících, kterým byl poskytnut pobyt za úplatu. Plátce bude odvádět vybraný poplatek v předem stanovených termínech.

Poskytovatelé ubytování budou mít ohlašovací povinnost do 30 dnů od zahájení činnosti spočívající v poskytování úplatného pobytu. Osoby, které jsou plátci tohoto poplatku a poskytovali ubytování přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky budou mít ohlašovací povinnost do 30 dnů ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.

 

Nad rámec zákona jsou od poplatku osvobozeno ubytování studujícího v zařízení sloužícímu pro přechodné ubytování studujících.

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh nové OZV
Příloha č.2: Stávající OZV s vyznačenými změnami