ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:19.4.2021Bod programu:21/16
Věc:Cena statutárního města Opavy - Miroslava Halámková
Důvod předložení:

Doručený návrh na ocenění. Cenu schvaluje ZMO.

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Schvalovatel:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:7. 4. 2021
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

udělení Ceny statutárního města Opavy paní Miroslavě Halámkové, bytem ░░░░ ░░░░ ░ , Opava, za dlouholetou, vytrvalou a inspirativní činnost pro loutkové divadlo v Opavě

Důvodová zpráva

Dne 18. 3. obdržel odbor Kancelář primátora návrh na Cenu statutárního města Opavy pro paní Miroslavu Halámkovou, dlouholetou herečku, režisérku, autorku, dramaturgyni a vedoucí souboru loutkového divadla (dále LD). Návrh podala vedoucí LD Jana Vondálová.

Cena by měla být předána při příležitosti oslav 70 let od založení loutkového divadla v Opavě. V rámci oslav SVČ plánuje tyto aktivity: venkovní výstavu na Horním náměstí (9. 4. do 31. 5. 2021), Pohádkový plot (pohádky na plotu LD), interaktivní vycházky, domácí tvoření a mimo to také akci Setkání loutkařů. Jedná se o regionální přehlídku amatérských loutkařských souborů, která by měla proběhnout 22. 5. 2021, pokud to pandemická situace nedovolí, pak na podzim tohoto roku. Právě v rámci akce Setkání loutkařů by mělo být ocenění předáno. 

 

Dle Zásad ocenění a poct Statutární město Opava uděluje Cenu statutárního města Opavy (dále jen "cena") jako výraz ocenění za významné celoživotní či dlouhodobé zásluhy o rozvoj statutárního města Opavy či za významný čin v těchto oblastech: vzdělávání a výchova, kultura, společenské vědy, přírodní vědy, architektura a urbanismus, hospodářský rozvoj, rozvoj občanské společnosti, sport, žurnalistika a publicistika, rozvoj zahraničních vztahů a jiné.
 

  • Cena je udělována jednotlivým osobám, kolektivům, či institucím. Ve výjimečných případech lze udělit cenu in memoriam.
  • Součástí tohoto ocenění je finanční odměna ve výši 25.000,- Kč.
  • Cena v podobě listiny o udělení ocenění, věcného daru a symbolického šeku je předána primátorem statutárního města Opavy či jeho zástupcem při slavnostním ceremoniálu v rámci významných událostí statutárního města Opavy, popř. zasedání Zastupitelstva, při významném životním jubileu oceněné osoby nebo jiné významné události.
  • Návrhy na udělení ceny mohou podávat občané statutárního města Opavy, kolektivy či instituce na území statutárního města Opavy, popř. jiné osoby, a to prostřednictvím kanceláře primátora Magistrátu města Opavy. O udělení ceny a výši finanční odměny rozhoduje Zastupitelstvo na základě písemného návrhu již projednaného Radou.

 

Paní Miroslava Halámková je od roku 1984 členkou souboru OPAL (Opavští amatérští loutkáři), kde se nejprve uplatnila jako výborná loutkoherečka. Později začala režírovat a pustila se do vlastních úprav textů, které následně se souborem inscenovala. Od roku 1992 se stala rovněž vedoucí souboru. Soubor pod jejím vedením získal mnohá ocenění, a to nejen na úrovni krajských přehlídek, ale mnohokrát se probojoval také do celostátních kol přehlídek a festivalů. Pod vedením Miroslavy Halámkové soubor hledá nové a neotřelé inscenační postupy, odrážející se ve výtvarné stránce, zvoleném typu loutek nebo v režijní koncepci. Soubor OPAL se pod vedením Miroslavy Halámkové stal úspěšným souborem regionu a dlouhodobě patří mezi nejvýraznější amatérské soubory věnující se loutkovému divadlu v Moravskoslezském kraji. Téměř čtyřicetiletá aktivní a neúnavná činnost Miroslavy Halámkové je neodmyslitelně spojena především se souborem OPAL, ale také s loutkovým divadlem v Opavě a dalšími aktivitami, kterým věnovala mnoho svého volného času a energie. Osobní nadšení a tvorba Miroslavy Halámkové výrazně obohatila oblast amatérského divadla.

Bližší informace o nominované obsahuje příloha. Návrh byl projednán kulturní komisí, vedením města a radou města s doporučujícím stanoviskem.

Finanční odměnu je možno realizovat z rozpočtu KPRM.

Přílohy:
Příloha č.1: Návrh na ocenění