ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:11.4.2022Bod programu:21/22
Věc:Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO na období 2022-2026
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Schvalovatel:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 30.03.2022
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb statutárního města Opavy na období 2022-2026

Důvodová zpráva

Z důvodu zajištění fungující sítě sociálních a souvisejících služeb na území statutárního města Opavy (SMO) a procesu komunitního plánování předkládáme Zastupitelstvu SMO ke schválení již 5. Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO, tentokrát na období 2022-2026. Jedná se o strategický dokument města Opavy, na jehož tvorbě se podíleli členové pěti pracovních skupin komunitního plánování - poskytovatelé sociálních služeb v Opavě, zástupci Magistrátu města Opavy, dalších institucí, pečující osoby a odborníci v sociální oblasti, např. metodik procesů komunitního plánování pro Moravskoslezský kraj. Možnost vyjádřit se k plánu měla rovněž odborná i laická veřejnost, a to v připomínkovacím období, které probíhalo v termínu od 4. do 11. března.

 

 

Hlavním cílem komunitního plánu je udržení a rozvoj potřebných sociálních a souvisejících služeb působících na území města Opavy, a také udržení procesu komunitního plánování, který v našem městě funguje již od roku 2006.

 

Plán nastiňuje ideální stav služeb na území našeho města v časovém horizontu příštích pěti let - obsahuje průřezová témata, která byla řešena ve více pracovních skupinách (např. potřeba dobrovolnictví, bydlení a zaměstnávání osob se znevýhodněním) a dále dílčí cíle v sociální oblasti, které jednotlivé pracovní skupiny vyhodnotily jako důležité. Byla definována rovněž opatření, díky kterým se mohou jednotlivé cíle naplnit. Jednotlivá opatření obsahují alespoň orientační přehled o výši finančních prostředků, které by v případě jejich realizace měly být vynaloženy. Je nutné zmínit, že se nejedná pouze o prostředky z rozpočtu města, ale z více zdrojů (operační programy, ministerstva, Moravskoslezský kraj, nadace, úhrady od uživatelů atd.). Zařazením opatření do plánu nevzniká automatický nárok na jeho financování ze strany SMO - to se odvíjí od nastavených priorit města v sociální oblasti a každoročně schvalované výše rozpočtu.

 

Pro poskytovatele potřebných služeb na území SMO je velmi důležité, aby jejich rozvojové záměry byly v komunitním plánu uvedeny, protože deklarování potřebnosti vzniku a rozvoje služeb ve strategickém dokumentu je nedílnou součástí získání prostředků z dalších zdrojů (např. z Moravskoslezského kraje, Integrovaného operačního programu aj.). Plán je schvalován na pětileté období, ale pokud by vyvstala jakákoliv nová potřeba v sociální oblasti na území našeho města (např. navýšení kapacity stávající či vznik zcela nové služby), lze jeho podobu v průběhu aktualizovat. Stejně tak přílohu s přehledem služeb, které jsou na území města Opavy potřebné - Základní síť sociálních a souvisejících služeb SMO, jež je nedílnou součástí plánu.

 

 

Komunitní plán byl schválen koordinační skupinou, která je složena z manažerů jednotlivých pracovních skupin a zástupců odboru sociálních věcí Magistrátu města Opavy, následně Komisí Rady SMO pro komunitní plán a Radou SMO. 

 

 

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh opatření.

Přílohy:
Příloha č.1: Komunitní plán rozvoje sociálních a souvisejících služeb SMO na období 2022-2026