ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:8.4.2024Bod programu:36/8
Věc:Knihovna Petra Bezruče - dodatek č. 2 ke zřizovací listině
Důvod předložení:

Dodatek ke zřizovací listině schvaluje zastupitelstvo.

 

Zpracovatel:Mgr. Jana Foltysová, vedoucí odboru Kancelář primátora
Schvalovatel:Ing. Pavel Meletzký, MBA, náměstek primátora
Předkládá:Ing. Pavel Meletzký, MBA, náměstek primátora
Projednáno v RMO:v RMO dne 28. 2. 2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

dodatek č. 2 (MMOPP00HLEHL) ke zřizovací listině (MMOPP00HO3YA) Knihovny Petra Bezruče v Opavě, p. o., se sídlem Nádražní okruh 695/27, Předměstí, 746 01 Opava, IČ 00318574 

Důvodová zpráva

Knihovna P. Bezruče žádá o provedení dvou změn ve zřizovací listině: 

 

Změna č. 1 - svěření pobočky v Kylešovicích do správy KPBO

Knihovna Petra Bezruče, p. o., dlouhodobě zajišťuje provoz pobočky v Opavě Kylešovicích na Liptovské ulici 21. Dosud knihovna užívala prostor na základě smlouvy o výpůjčce s městem a neměla tak prostor svěřen zřizovací listinou.

V roce 2023 došlo k rekonstrukci jiné části budovy, ve které pobočka sídlí, a následně k přestěhování pobočky do tohoto rekonstruovaného objektu. V této souvislosti navrhujeme svěření prostoru užívaného knihovnou k užívání zřizovací listinou. 

 

Změna č. 2 - doplnění ustanovení o prodeji drobného zboží (podávání občerstvení) související se zkvalitněním poskytovaných služeb

KPBO žádá o zařazení ustanovení o prodeji drobného zboží do zřizovací listiny. Rádi by zkvalitnili a zpříjemnili služby uživatelům knihovny např. nabídkou kávy, prodejem látkových tašek v knihovně k odnosu knih nebo turistických vizitek či turistických známek apod. Kávu by řešili umístěním all inclusive samoobslužného kávového koutku ve vestibulu budovy. Kávový koutek by  byl poskytnut formou nájmu, knihovna by tedy neměla žádné vstupní náklady. Služby nebudou prováděny za účelem zisku, pouze zkvalitnění služeb. Nevyžadují tedy živnostenské oprávnění ani tímto krokem nepřejde knihovna do režimu ekonomické činnosti. 

 

 

Přílohy:
Příloha č.1: Zřizovací listina Knihovny Petra Bezruče
Příloha č.2: Dodatek č. 1 ke zřizovací listině Knihovny Petra Bezruče, p. o.
Příloha č.3: Dodatek č. 2 ke zřizovací listině Knihovny Petra Bezruče, p. o.