ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:8.4.2024Bod programu:30/8
Věc:Pravidla pro podávání žádosti o přidělení investiční účelové dotace z rozpočtu statutárního města Opavy pro sportovní infrastrukturu
Důvod předložení:

Činnost odboru

Zpracovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Schvalovatel:Ing. Lenka Grigarová, vedoucí odboru finančního a rozpočtového
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1. náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 27.03.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje

Pravidla pro podávání žádosti o přidělení investiční účelové dotace z rozpočtu statutárního města Opavy pro sportovní infrastrukturu

Důvodová zpráva

Předložený materiál prostřednictvím Pravidel stanovuje podmínky pro přidělení investiční účelové dotace v oblasti organizace sportu a je zaměřen na udržování kvalitních technických podmínek sportovišť, rozšiřování a modernizaci sportovní infrastruktury na území statutárního města Opavy.

Oprávněnými žadateli jsou sportovní organizace se sídlem a sportovní působností na území města nebo

jeho městských částí, s CZ-NACE: SPORT 931xx a ve stanovách nebo obdobném dokumentu uvádějí

jako hlavní činnost „Sport“ a „organizování sportu“.

 

Předmětem žádosti o podporu mohou být pouze takové aktivity, jejíchž výstupy směřují výhradně do sportovní infrastruktury. V rámci investiční účelové dotace je možné žádat o finanční podporu na pořízení technického a sportovního vybavení zabezpečujícího provoz a údržbu tělovýchovných a sportovních zařízení. Jedná se především o pořízení dlouhodobého hmotného majetku - technických prostředků, strojů a zařízení, které povedou ke zkvalitnění podmínek pro poskytování tělovýchovných a sportovních služeb (např. sekačky, malé traktory vč. příslušenství pro údržbu plochy, čistící a zametací stroje, kontejnery na uskladnění sportovního nářadí apod.)

V Pravidlech je stanovená podmínka, že pořízení dlouhodobého majetku bude výhradně ve vlastnictví žadatele s minimální dobou udržitelnosti 5 let a žadatel se zavazuje, že po dobu udržitelnosti nepřevede pořizovaný majetek na jinou osobu (zákaz zcizení), nezatíží ho zástavním právem ani jiným věcným právem. Pořízený majetek rovněž není možné po dobu udržitelnosti pronajmout ani vypůjčit.  

Povinnou přílohou žádosti o dotaci je rovněž čestné prohlášení žadatele o zajištění vlastních prostředků, tj. čestné prohlášení statutárního zástupce žadatele nebo osoby pověřené statutárním zástupcem žadatele o vlastnictví finančních prostředků ke krytí nákladů projektu do výše jeho spolufinancování

a to v rozsahu:

 

- u celkových nákladů projektu do 250.000 Kč → spoluúčast min. 5%

- u celkových nákladů projektu od 250.001 Kč do 350.000 Kč → spoluúčast min. 7%

- u celkových nákladů projektu od 350.001 Kč do 500.000 Kč → spoluúčast  min. 10%

- u celkových nákladů projektu od 500.001 Kč → spoluúčast min. 12%

 

V případě, že celková předpokládaná hodnota plnění přesáhne 200.000 Kč bez DPH, je nutné provést výběr dodavatele formou oslovení alespoň 3 dodavatelů, kteří nabízejí požadované plnění, k podání nabídky. Žadatel doloží nabídky jednotlivých dodavatelů k žádosti.

 

Celková alokace na podporu sportovní infrastruktury prostřednictvím Pravidel je stanovena ve výši 2.000.000 Kč.

 

Pravidla jsou zpracována na základě výstupu jednání pracovní skupiny, která se skládala ze zástupců  samostatného pracoviště sportu, RMSP a FARO.

 

Rada města se tímto materiálem zabývala na svém zasedání dne 27.03.2024 a doporučila zastupitelstvu města přijetí navrženého usnesení.

Přílohy:
Příloha č.1: pravidla
Příloha č.2: žádost
Příloha č.3: nákladový rozpočet