ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:8.4.2024Bod programu:45/8
Věc:Pojmenování ulic
Důvod předložení:
Zpracovatel:Renata Zahradníková, asistentka tajemníka
Schvalovatel:JUDr. Tomáš Elis, tajemník
Předkládá:Ing. Tomáš Navrátil, primátor města
Projednáno v RMO:dne 27.03.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. rozhoduje
a)

o novém názvu ulice Statutárního města Opavy v lokalitě Opava-Vávrovice:

- ulice Oreo

b)

o přejmenování části ulice K Celnici v lokalitě Opava-Vávrovice mezi komunikací I/57 a železniční tratí na ulici Oreo

c)

o novém názvu ulice nebo jiného veřejného prostranství Statutárního města Opavy:

- ulice nebo jiné veřejné prostranství Amálie Fiedorové 

2. bere na vědomí

informaci o změně definičních čar ulic v okolí Stříbrného jezera (ulice U Dráhy, Pekařská, Jaselská, Rolnická)

3. rozhoduje

o novém názvu ulice Statutárního města Opavy v lokalitě Opava-Předměstí:

- ulice Basketbalová

4. bere na vědomí

informace vedoucí k upřesnění osobnosti opavského architekta a stavitele Karla Kerna (1857-1928) v souvislosti s pojmenováním ulice v roce 2019 

Důvodová zpráva

Zastupitelstvu města je vyhrazeno dle § 84 odst. 2 písm. s) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění rozhodovat o zřízení a názvech částí obce, o názvech ulic a dalších veřejných prostranství. Dle § 29 odst. 1 daného zákona se musí názvy uvádět v českém jazyce, ulice se nesmí pojmenovávat shodnými názvy a ani podle jmen žijících osobností veřejného života. Ke vzniku, změně názvu nebo zániku části obce a k pojmenování, přejmenování nebo zániku ulice nebo jiného veřejného prostranství dochází zápisem do základního registru územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN).

Odbor výstavby v rámci svého výkonu mj. přiděluje čísla popisná a orientační a určuje tzv. adresy (zápis do Registru územní identifikace, adres a nemovitostí). V případě, že se jedná o zástavbu v místě, kde nepokračuje stávající ulice, ale také není nově pojmenovaná vznikající ulice, dochází k přidělování adresy dle nejbližší ulice. Což v praxi znamenalo, že jsme měli domy s čísly popisnými např. Joži Davida 13a - 13j, 29a - 29k.

Vzhledem k tomu, že v minulosti vznikaly lokality s RD na tzv. zelené louce a bylo nutno při kolaudaci neprodleně určit adresní bod daného domu, vznikla v roce 2010 "databáze volných názvů ulic", které bylo možno ze strany stavebního úřadu okamžitě využívat k těmto účelům. Následně odbor výstavby informuje zastupitelstvo o přidělení nového názvu konkrétní lokalitě. Tato databáze se průběžně doplňuje.

Nyní jsou volné tyto názvy ulic:

  1. Heliodora Píky https://cs.wikipedia.org/wiki/Heliodor_P%C3%ADka
  2. Ilji Hurníka https://cs.wikipedia.org/wiki/Ilja_Hurn%C3%ADk
  3. Vyčítalova (Karel Vyčítal, generál četnictva ve Slezsku -  http://bs-csr.bloger.cz/Osobnosti/General-cetnictva-Karel-Vycital
  4. Šubčíkova  (Eduard Šubčík - velitel četnictva v Opavě)
  5. Oldřicha Lisky (český architekt, urbanista a výtvarný návrhář - https://cs.wikipedia.org/wiki/Old%C5%99ich_Liska
  6. Generála Konečného (Jaroslav Konečný - brigádní generál, legionář, odbojář a voják narozený v Kylešovicích a popravený nacisty v Berlíně -  https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Kone%C4%8Dn%C3%BD_(voj%C3%A1k)
  7. Sobotíkova (František Sobotík – nadporučík, vedoucí činitel první polovojenské odbojové organizace na Opavsku Obrana Slezska napojené na protektorátní síť Obrana národa)
  8. Generála Emingera https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Eminger

 

Zastupitelstvo v minulosti vycházelo také vstříc investorům a pojmenovávalo konkrétní ulice dle žádosti investora.

A.

Město obdrželo žádost firmy Mondelez CR Biscuit Production s.r.o. (příloha č. 1) o:

a) přejmenování úseku ulice K Celnici v průmyslové zóně (od hlavní silnice na Krnov I/57 až po železniční přejezd před bytovou zástavbou) , kde sídlí pouze výrobní závod společnosti, na ulici Oreo. V příloze č. 2 je uvedeno zkrácení ulice K Celnici o daný úsek a v příloze č. 3 je vyznačena nová ulice Oreo.

b) pojmenování nově vzniklé ulice, náměstí či parku na ulici, náměstí či park Amálie Fiedorové

 

Bližší vysvětlení je uvedeno v žádosti (příloha č. 1).

V případě záležitosti pod písm. a) by se změna názvu ulice týkala pouze žadatele, neboť v daném úseku nesídlí žádný jiný subjekt, ani zde nejsou zřízena trvalá bydliště občanů. Náklady spojené se zhotovením nových označníků ulice by hradil žadatel. 

V případě záležitosti pod písm. b) by se jednalo o zařazení názvu do databáze volných názvů ulic či jiného veřejného prostranství (náměstí, park apod.).

 

Oba návrhy splňují požadavky zákona.

B.

Policie ČR vyzvala úřad, aby napravil nedostatky v rámci znázornění dat v RÚIAN (jeden ze základních registrů - Registr územní identifikace, adres a nemovitostí) na úsecích komunikace okolo Stříbrného jezera a kolem přilehlého kruhového objezdu, neboť mají problém s popisem místa spáchání přestupku v daném území z důvodu neexistence definiční čáry v RÚIANu  (příloha č. 4 - jedná se o úseky komunikací, které nejsou barevně označeny přiděleným názvem)

V úseku kolem Stříbrného jezera jsou tyto dvě adresy u jedné komunikace:

  • restaurace u Stříbrného jezera s adresou Rolnická 160 (bez trvalého pobytu osob)
  • domek s adresou U Dráhy 1 (trvalý pobyt 4 zletilých osob)

 

Dům na adrese U Dráhy 1 je původní drážní domek. Název ulice U Dráhy v sobě odráží historický odkaz na v roce 1945 zaniklou železniční trať z Opavy do Babórowa v Polsku. Průběh trati byl zdigitalizován z historického ortofota z roku 1955, na kterém je drážní těleso velmi zřetelně patrné. Komunikace kopíruje průběh zaniklé železniční tratě.

Na základě výše uvedeného bylo rozhodnuto, že se kolem Stříbrného jezera prodlouží definiční čára ulice U Dráhy a zároveň bude prodloužena i definiční čára ulice U Dráhy směrem k novému kruhovému objezdu (příloha č. 5). Nebude nutno měnit žádné trvalé pobyty a bude se jednat o historicky i územně logický název.

Dále budou prodlouženy definiční čáry ulic Pekařská (k novému kruhovému objezdu - příloha č. 6), Jaselská (za most přes řeku Opavu - příloha č. 7) a zkrácena definiční čáru ulice Rolnické (u nového kruhového objezdu - příloha č. 8

Záležitost nepodléhá schvalovacímu procesu v orgánech města, neboť se nejedná o nové názvy ulic, pouze se upřesní definiční čáry v rámci RÚIANu. Bude pouze vzato na vědomí. Vše je jako celek zakresleno v příloze č. 9.
 

C.

Policie ČR má stejný problém s nepojmenovaným úsekem komunikace na spojnici mezi kruhovým objezdem na Krnovské ulici směrem k ulici Žižkova.

V dané lokalitě není žádné trvalé bydliště, jsou zde pouze sídla či provozovny právnických osob, kdy adresy v daném úseku jsou Krnovská 110, 110a – 110e.

Je nutno úsek pojmenovat, v rámci databáze volných názvů ulic se v současné době nacházejí  jen názvy podle osobností. Vzhledem k charakteru daného úseku ulice navrhujeme raději nový název - ulice Basketbalová (příloha č. 10).

 

Návrh splňuje požadavky zákona.

Nový název musí být projednán v RMO/ZMO, následně bude komunikováno s dotčenými majiteli nemovitostí, které budeme informovat o termínu změny adresního místa a souvisejících povinnostech.

 

D.

 

Zastupitelstvo města dne 16. 12. 2019 rozhodlo o novém názvu ulice – ulice Karla Kerna na žádost investora. 

Vzhledem k tomu, že se místní média v únoru letošního roku zabývala touto záležitostí poněkud účelově a že jsme obdrželi dopis některých členů Klubu sv. Anežky při Charitě Opava (příloha č. 11), kteří žádají o zrušení či změnu názvu dané ulice, uvádíme níže uvedené upřesnění:

Jednatel společnosti m2 invest s.r.o., která byla investorem, požádal o pojmenování nově vznikající ulice podle Karla Kerna (Carla Kerna), který byl, jak investor uváděl, „významným opavským architektem a stavitelem, který působil v našem regionu na přelomu 19. a v první polovině 20. století. K jeho nejznámějším stavbám patří skvost opavské architektury budova České spořitelny, budova Ostravské věznice v současnosti Krajského soudu v Ostravě, továrna na lněné a bavlněné nitě společnosti Grohmann v Markvarticích.“  Svoji žádost doplnil také přílohami, které obsahovaly články, týkající se staveb tohoto architekta a stavitele. Bohužel tento souhrn obsahoval i odkaz na stavbu restaurace U Antona, kterou postavil po jeho smrti jeho syn Karl Kern junior.  

Záměrem investora a také města, resp. zastupitelů, bylo pojmenování ulice podle významného opavského architekta a stavitele Karla Kerna, který žil v letech 1857-1928 a jehož osobu více než jednoznačně specifikuje výše uvedený výčet jeho nejvýznamnějších děl a časová osa, v níž tato díla realizoval. V žádném případě se tedy nejedná o pojmenování ulice podle jeho syna, který byl aktivním nacistou. Na tom však otec nenesl žádný aktivní podíl.

V příloze uvádíme výčet některých staveb, které byly uvedeny v Průvodci architekturou Opavy, který Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Ostrava (příloha č. 12) a pojednání o rodině architekta a stavitele (příloha č. 13). 

Název ulice bude ponechán.

 

Rada města projednala předložené návrhy na své 42. schůzi dne 27. 3. 2024 a doporučila je ke schválení zastupitelstvu města.

 

Přílohy:
Příloha č.1: žádost společnosti Mondelez - ulice Oreo + Amálie Fiedorové
Příloha č.2: ulice K Celnici - zkrácení
Příloha č.3: nová ulice Oreo
Příloha č.4: nepojmenované úseky komunikací u Stříbrného jezera
Příloha č.5: ulice U Dráhy - prodloužení
Příloha č.6: ulice Pekařská - prodloužení
Příloha č.7: ulice Jaselská - prodloužení
Příloha č.8: ulice Rolnická - zkrácení
Příloha č.9: pojmenované úseky komunikací u Stříbrného jezera - budoucí stav
Příloha č.10: nová ulice Basketbalová
Příloha č.11: ulice Karla Kerna - žádost o zrušení či změnu názvu
Příloha č.12: ulice Karla Kerna - výčet některých staveb
Příloha č.13: ulice Karla Kerna - pojednání o rodině architekta a stavitele