ZASTUPITELSTVO
STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY
Znak

Dne:10.6.2024Bod programu:19/9
Věc:Odlehčovací víkend pro osoby se ZP realizovaný Charitou Opava
Důvod předložení:

Zajištění úkolů na úseku samosprávy

Zpracovatel:Mgr. Monika Čermínová, oddělení sociální práce a komunitního plánování
Schvalovatel:Ing. Michal Kokošek, 1.náměstek primátora
Předkládá:Ing. Michal Kokošek, 1.náměstek primátora
Projednáno v RMO:dne 29.05.2024
Požadavek na
úpravu rozpočtu:
NE

Návrh usnesení:
Zastupitelstvo města
1. schvaluje
a)

dar organizaci Charita Opava se sídlem Přemyslovců 13/26, 747 07 Opava, IČ 43964591, zastoupené Janem Hanušem, ředitelem, na realizaci víkendového pobytu pro osoby se zdravotním postižením ve výši 118.320,00 Kč

b)

darovací smlouvu (MMOPP00DKMJ0) mezi statutárním městem Opava a organizací Charita Opava se sídlem Přemyslovců 13/26, 747 07 Opava, IČ 43964591, zastoupené Janem Hanušem, ředitelem, ve výši 118.320,00 Kč 

Důvodová zpráva

Z důvodu odlehčení lidem pečujícím o své handicapované rodinné příslušníky a zajištění smysluplného trávení volného času osob se zdravotním znevýhodněním předkládáme Zastupitelstvu SMO tento materiál.

V rámci komunitního plánování v Opavě je dlouhodobě řešena potřeba rozvoje odlehčovacích služeb a aktivit pro osoby se zdravotním postižením. Byla zřízena pobytová odlehčovací služba v Domově Vesalius a jako další potřebná alternativa odlehčení byla řešena realizace víkendové akce pro uvedenou cílovou skupinu. 

Charita Opava proto na výzvu SMO v minulém roce realizovala pilotní víkendový pobyt pro osoby se zdravotním znevýhodněním (převážně imobilních), který byl velmi pozitivně hodnocen ze strany samotných účastníků i jejich rodinných příslušníků – pečujících. Ti mají zájem na tom, aby město v aktivitě pokračovalo a obdobný pobyt zabezpečilo alespoň 2x v roce. Z tohoto důvodu pracovníci odboru sociálních věcí Magistrátu města Opavy opět oslovili Charitu Opava – realizace pobytu pro převážně imobilní klienty na podzim roku 2024, a Českou provincii Kongregaci Dcer Božské Lásky – zabezpečení pobytu také pro osoby s poruchou autistického spektra v červnu 2024.

Vzhledem k cílové skupině Charity Opava – 10 imobilních klientů, je zapotřebí většího personálního zabezpečení akce, proto organizace požaduje dar ve výši 118.320,00 Kč. Uvedené prostředky jsou alokovány v rozpočtu SMO na poskytování sociálních a souvisejících služeb na rok 2024. Nyní je potřeba schválit jejich vyplacení, společně s darovací smlouvou. 

Na základě výše uvedeného doporučujeme Zastupitelstvu SMO schválit návrh usnesení. 

Přílohy:
Příloha č.1: Rozpočet víkendového pobytu Charity Opava
Příloha č.2: Darovací smlouva